Як у Херсоні побороти амброзію?

11 Травня 2017 08:40

На сьогоднішній день у Херсоні робоча група розробляє проект Програми боротьби з амброзією. Проект буде на найближчій сесії винесено на розгляд депутатського корпусу.

Необхідність розробки Програми боротьби з амброзією викликана відсутністю комплексної системи боротьби з карантинними рослинами, насамперед амброзією полинолистою, яка набула значного поширення на території міста і негативно впливає на довкілля. Якою буде Програма поки не відомо.

Варто відзначити, що існує три види методів боротьби з амброзією:  механічний, хімічний та фітоценотичний. На думку більшості експертів механізованим способом боротися з амброзією немає сенсу – результату не буде. Це лише збільшить площу ураження. Тому актуальним є питання про закупівлю препарату, який знищує рослини – причому, за вигідною для міського бюджету ціною.

Цікаво як борються в інших містах із засиллям амброзії?

Прикладом є Запоріжжя. У цьому місті успішно застосовують хімічний метод боротьби. У Запоріжжі проводилися спостереження за результатами застосування засобу грунтопокращувального «Агростоп» ТМ «Алергостопамброзія». Зазначений засіб – органо-мінеральна речовина. З’ясовано, що засіб дійсно ефективно справляє пригнічуючий вплив на ріст та розвиток рослин амброзії, сприяє усиханню, опаданню листя й відмиранню кореневої системи.

Завдяки наявності у складі засобу органічної складової, відновлюються біологічні характеристики ґрунту. Наявність натурального мінерального продукту заповнює в ґрунті дефіцит макро- і мікроелементів.

Запорізьким державним медичним університетом проведені дослідження оцінки безпеки застосування засобу грунтопокращувального. В результаті проведених досліджень встановлено, що засіб грунтопокращувальний відноситься до IV класу токсичності (малотоксичні сполуки).

“Рідна Херсонщина”