Микола Томенко: Урядові зміни до бюджету – скоріше, для МВФ, аніж для громадян України

24 Лютого 2015 13:55
tomenko8

tomenko.ua

Про це народний депутат України, Голова Комітету ВР з питань екологічної політики Микола Томенко написав у своєму блозі на «Обозревателе», зауваживши, що до цих пір залишається таємницею, коли саме ці зміни будуть розглядатися.

Він нагадав, що при ухваленні Державного бюджету на 2015 рік у грудні минулого року ключовим аргументом Уряду було те, що парламент має його ухвалити до кінця року, щоб Міжнародний валютний фонд та інші організації допомогли нам з фінансуванням через надання відповідних кредитів. Як з’ясувалося, програма кредитування була не погоджена, і до неї повернулися лише у лютому, пише народний депутат.

Після того, як Арсеній Яценюк заявив, що 16 лютого Уряд подасть до ВР зміни до бюджету і проситиме невідкладно, до 25 лютого їх розглянути у парламенті, народні депутати готові були зібратися для цього на позачергове засідання. «Проте нарада у Верховній Раді з Міністром фінансів продемонструвала, що запропонований Урядом варіант бюджетних змін – на 90% є варіантом для чиновників МФВ чи самого Уряду, але не для громадян України. Адже абсолютна більшість пропозицій, які висловлювались під час обговорення бюджету і народними депутатами, і представниками органів місцевого самоврядування, Урядом не були враховані», – зазначає Микола Томенко.

За його словами, чи не єдиним позитивом стало те, що вдалося переконати урядовців, що дитячі спортивні школи, можливо, не потрібні для МФВ, але потрібні для дітей України. І тому в проекті змін до бюджету знаходимо додаткові 100 млн грн на фінансування ДЮСШ. «Натомість чергове скорочення фінансування системи освіти на 312 млн грн на інші неадекватні речі важко пояснити», – вважає М. Томенко.

Після того, як Кабінет Міністрів нарешті зареєстрував у Верховній Раді законопроекти про зміни до Бюджетного, Податкового та Митного кодексів України (23 лютого), стало зрозуміло, що жодна із серйозних пропозицій, які обговорювались у суспільстві, Урядом не врахована. «Мається на увазі введення неадекватного податку на землю для заповідників, університетів чи спортивних споруд. Чи, скажімо, такого ж неадекватного податку на нерухомість для установ галузі освіти, культури чи спорту, що фінансуються з Державного бюджету. До речі, тільки під тиском громадськості та нашого Комітету з питань екологічної політики Уряд зрозумів, що значна кількість працівників Чорнобильської АЕС та зони відчуження з листопада минулого року не отримують заробітну плату, а тому необхідно дофінансувати цей проект», – зазначає М. Томенко.

Тому, на його переконання, цілком очевидно, що зміни до бюджету в нинішній версії Уряду та МВФ не мають шансів бути підтримані парламентом.

«Єдиний шанс – повернутися до тих пропозицій, що звучали від народних депутатів, і які би врахували інтереси громадян України», – вважає політик.