У більшості шкіл Херсонщини навчальний рік ще не завершився: коли розпочнуться канікули

29 Травня 2021 12:18

На Херсонщині вже підбивають підсумки навчального року, хоча у більшості шкіл він ще не закінчився. Чому так сталося та коли розпочнуться канікули Суспільному розповіла заступниця начальника управління – начальниця відділу дошкільної, загальної, середньої освіти управління освіти і науки облдержадміністрації Ніна Левенець.

«Цьогорічна ситуація мало чим відрізняється від торішньої. Минулого року у школах теж завершувалось навчання у різні дні. Просто не проводились останні дзвоники. І цьому питанню публічно не приділяли увагу. Заклад має відпрацювати 175 робочих днів. Це – норма, визначена законом. Це було щорічно і продовжилось так само і цього року», – розповіла Ніна Левенець.

На відміну від попереднього року в очній формі навчання завершується, а не у дистанційній. А 175 робочих днів не обмежуються останнім дзвоником. Як розповіла заступниця начальника управління освіти, будуть ще підсумкові заняття.

«А перейшли межу 31 травня винятково тому, що у нас свята були у травні. Вихідними стали понеділки. Але про них педколектив знав і мав повідомити батькам, довівши, що термін занять робочих днів стікає у когось 5 червня, у когось 6, у когось 9. Цей випадок залежить від нестандартної ситуації, яка може виникнути під час освітнього процесу», – пояснює Ніна Левенець.

Після завершення навчального року і школах мають намір відкрити шкільні табори. Через карантин минулоріч вони не працювали.

«Цього року немає прямої заборони, але є тривожна ситуація пов’язана з тим, що у нас багато дітей хворіють. 1 до 10 співвідношення при тому, що за нормою, яка дозволяє не локалізувати роботу дитячого колективу 1 до 30. Але не заборонена робота пришкільних таборів», – каже Левенець.

В області працюють 99 пришкільних таборів, понад 50 з них – у Херсоні. Чи будуть вони всі працювати, заступниця начальника управління освіти відповісти не готова. Наразі табори отримують дозвільні документи.

«Із 99 виходили з тих, у кого є фінансовий ресурс, що передбачає роботу таких таборів, попри локдаун. Зараз документи відпрацьовуються, подаються. Сподіваюсь, їх буде працювати 99. У Херсоні неприємна ситуація з організацією дитячого харчування у пришкільних таборах, бо вони провели одночасно тендер і на оздоровчу зміну, і на організацію харчування під час освітнього процесу. Але там трохи інші норми. У них це буде клопітно, але сподіваюсь, що це питання владнається, і 99 таборів будуть працювати і позаміський на узбережжі моря також», – сказала Ніна Левенець.