У Херсоні відкрилася виставка, присвячена польському генералу Заруському

11 Квітня 2021 19:50

У Херсоні відкрилася виставка, присвячена польському генералу Заруському / Фото Ірина Староселець і Лізи Жарких

У Херсоні в обласному художньому музеї імені Шовкуненка відкрилася виставка, присвячена польському генералу та громадському діячу Маріушу Заруському, який був арештований НКВС та помер у в’язниці у Херсоні у 1941 році.Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цьогоріч відзначаємо 80-у річницю смерті видатного польського патріота, генерала Маріуша Заруського, який на території України народився і помер тут, у Херсоні», – зазначила під час спілкування з херсонськими журналістами генеральний консул Республіки Польща в Одесі Катажина Солек.

За її словами, підготували виставку Генеральне консульство Республіки Польща в Одесі спільно з Інститутом національної пам’яті Республіки Польща. Фотопроєкт розповідає про життя бригадного генерала Речі Посполитої, який був також громадським діячем, вихователем, моряком, яхтсменом, альпіністом, мандрівником.

Вона також повідомила, що напередодні в Гданську відкрилася аналогічна виставка польською мовою. Що стосується виставки в Україні, то її планують презентувати також у Миколаєві та Одесі.

Під час урочистого відкриття виставки презентували біографічний фільм про генерала Заруського, який підготувало одеське відділення Спілки поляків в Україні.

Маріуш Заруський (1867 — 1941) — бригадний генерал Речі Посполитої, громадський діяч, який боровся за незалежність Польщі, фотограф, художник, поет і письменник, моряк, яхтсмен і мандрівник. Він народився на Поділлі, навчався та жив в Одесі.

На початку Другої світової війни Заруський з родиною перебував у Варшаві, а потім виїхав на Волинь і до Львова. Там він був заарештований НКВС. Навесні 1940 року його етапували з львівської в’язниці до Херсона. Після поспішного слідства його засудили до 5 років таборів у Красноярському краї, однак він захворів і у тяжкому стані потрапив до в’язничної лікарні. 8 квітня 1941 року Маріуш Заруський помер у Херсоні та був похований на міському цвинтарі, де пізніше було встановлено меморіальний знак. У Херсонському костелі Пресвятого Серця Ісуса Христа сьогодні знаходиться дзвін, привезений і встановлений на кошти польських харцерів, та меморіальна дошка на честь Маріуша Заруського.