Відділ з питань цивільного захисту м. Херсона міської ради нагадує мешканцям міста про дотримання основних правил безпеки при вживанні грибів.
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, спеціалізованих кіосках, теплицях), уникайте стихійних ринків.
Збирайте та купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби: поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках; невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих; ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
Перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні та нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
Гриби (зеленушка, дубовик та інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння організму людини.
Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково підлягають термічній обробці (кип’ятіння) протягом 10 – 15 хвилин.
Симптоми отруєння: підвищення температури тіла, нудота, блювота, біль у животі, діарея з’являються через 1 – 4 години після вживання грибів.
Перша допомога при отруєнні грибами:
– негайно промийте шлунок: випийте 1 – 1,5 літрів кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, необхідно викликати блювоту, прийміть активоване вугілля;
– обов’язково постраждалого покладіть в ліжко, до ніг та живота прикладіть грілки, дати випити багато рідини (чай, вода);
– викликати швидку медичну допомогу за тел.: «103».