У Херсоні представили освітню виставку «Формула безпеки Україна — НАТО»

23 Травня 2018 08:02

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У Херсонському державному університеті відбулася презентація виставки «Формула безпеки Україна — НАТО». Виставка створена за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні, Міністерства інформаційної політики України та Українського кризового медіа центру, і присвячена 20-річчю підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Північноатлантичним альянсом.

За словами організаторів виставки, співпраця з НАТО є пріоритетним напрямом роботи для України, зважаючи на російську агресію та з метою вдосконалення українського війська. Десятиріччя життя у Радянському Союзі виховали в українській суспільній свідомості певні стереотипи стосовно Організації Північноатлантичного договору. Тож мета цього проекту — знайти слова й інструменти, аби донести правдиву інформацію до суспільства. В матеріалах виставки розповідається не лише про НАТО, а й про ширший контекст світової безпеки. На виставці представлені факти співпраці України та Альянсу, розвінчуються міфи про НАТО, а також розповідається про цінності Альянсу та наслідки найбільших потрясінь ХХ століття.

«Херсон — десяте місто, куди ми привозимо цю виставку. Головним мотивом є пошук можливостей донесення різнопланової інформації. За допомогою стендів ми показуємо, що НАТО — це не тільки військова складова, а й складова вирішення проблем, які стоять перед людством: боротьба з тероризмом, вирішення конфліктних питань, управління й менеджмент, створення нових можливостей для молоді», — говорить заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін.

«2014 року Україна обрала свій шлях. Я думаю, він залишиться незмінним. Дорога до НАТО — непроста. Наша країна йшла до цього 10 років. Треба було міняти розуміння, менталітет, стандарти. Зараз НАТО представляє 29 країн, і кожна країна вносить щось своє. Я вірю, що перемога буде за вами», — зазначив аташе з питань оборони Литовської Республіки Міндаугас Бабонас.

Після відкриття виставки відбулася лекція командира навчального полку Збройних сил Литовської Республіки Алексеюса Гейжевскіса. Він розповів про історію створення Війська Литовського, боротьбу за державну незалежність Литви та процес приєднання до ЄС і НАТО.

Іван АНТИПЕНКО, «День»