Наукові дослідження, музика, страви: У Херсоні відбудуться Дні Литви

16 Травня 2018 08:01

ФОТО VISTI.KS.UA

Найближчими вихідними в Херсоні пройде низка культурно-просвітницьких заходів до Дня Литви. Це свято відзначають у Херсоні вже не вперше, але цього року є особливий привід — 100-річчя незалежності Литви. З цієї нагоди ГО «Культурний центр Україна — Литва», міська влада Херсона та представники посольства Литви вУкраїні підтримали проведення свята.

За словами очільниці ГО «Культурний центр Україна — Литва» Наталії Бімбірайте, заходи розпочнуться з представлення книжки херсонського історика Артема Петрика «Світло та тіні» Першої республіки: Литовська держава у 1918 — 1940 роках». «Це науково-публіцистична книга, яка на основі історичних фактів та діячів передає дух вільної Литви та проводить паралелі і показує зв’язки з українською державою в період відновлення її незалежності. Тоді, як і сьогодні, Литва була надійним союзником незалежності України», — говорить Бімбірайте.

Дні Литви у Херсоні продовжаться фестивалем вуличної музики, який проходитиме у кількох локаціях: центральна набережна, вул. Суворова та мистецький простір Urban CAD. Майже 40 гуртів та сольних виконавців гратимуть цього дня для херсонців із 14-ї до 21-ї години. Однією із родзинок заходу стане участь представників литовської діаспори — ансамблю «Сесулес».

Крім того, на херсонській набережній готуватимуть литовську національну страву шакотіс та дегустуватимуть українські вина. Шакотіс готуватимуть майстри на спеціальному обладнанні і до цього процесу зможуть долучитися херсонці.

У межах Днів Литви також організовано роботу археологічної групи в Тягинському городищі та біля вежі Вітовта, зазначає Наталія Бімбірайте. Група працюватиме протягом усього літа, до неї будуть організовані виїзди кореспондентів та фотохудожників. Підсумки дослідження будуть представлені з нагоди Дня міста Херсона у вересні.

Іван АНТИПЕНКО, «День»