У Херсоні буде вулиця Олеся Гончара

13 Квітня 2018 15:33

Депутати Херсонської міської ради підтримали ініціативу перейменування вулиці Белінського на честь Олеся Гончара. Під час попереднього пленарного засідання сесії за це рішення проголосували 42 депутати.

Ідею присвоєння одній із вулиць Херсона імені видатного українського письменника висунула обласна організація Національної спілки письменників України, її підтримали низка громадських організацій та почесних громадян міста. «Це питання має довгу історію. Ще 2007 року Херсонська міська рада схвалила рішення про присвоєння одній із вулиць імені Олеся Гончара. Але аж до цього часу воно не було виконано, попри те, що ми неодноразово звертали на це увагу, — коментує «Дню» голова Херсонської обласної організації НСПУ Василь ЗАГОРОДНЮК. — Нарешті перемогла історична справедливість. Це дуже важливе і правильне рішення для нашого міста. Життя Олеся Гончара безпосередньо пов’язане з Херсоном та Херсонщиною. Він багато років представляв нашу область у Верховній Раді УРСР як народний депутат. Зрештою, велика частина його творчості пронизана степовими мотивами. Письменник присвятив чимало своїх творів історії Таврії, нашим землякам, зокрема «Берег любові», «Бригантина», «Перекоп», «Таврія», «Тронка», «Жайворонок « та інші».

Крім того, зазначає Василь Загороднюк, завдяки Олесеві Гончару в Херсоні з’явилася прекрасна бібліотека, яка нині носить його ім’я, а також літературний музей імені Бориса Лавреньова, художній музей імені Олексія Шовкуненка, новий корпус державного університету. А в області Гончар лобіював ремонти доріг, будівництво шкіл та дитячих садків.

«Щодо перейменування саме вулиці Белінського, то це, на мою думку, теж закономірно. Загальновідомий факт, що Белінський не дуже гарно відгукувався про Херсон. Він називав його «скучным», брудним, про театр розповідав, що збудований із сараю, а в ньому «играют пошлейшие в мире артисты». Крім того, цей діяч вважав, що української літератури не існує, а українська — це обласне «наречие», — додає Василь Загороднюк. — Якщо херсонці поважають себе, то чому в нас повинна бути вулиця імені Белінського? Натомість Гончар робив усе, щоб наше місто було якнайкращим».

Іван АНТИПЕНКО, «День»