У Херсоні відкрили унікальний реабілітаційний центр для воїнів АТО

27 Березня 2018 10:26

У житті громади Херсонщини відбулась надзвичайно важлива і довгоочікувана подія – урочиста церемонія відкриття першої черги центру високоспеціалізованої медичної реабілітації на базі КЗ «Обласна лікарня відновного лікування» обласної ради. На заході були присутні керівництво області, медичні працівники, лікарі закладу та інших лікувальних установ Херсонщини, бійці АТО.

Враховуючи бойові дії на Сході України, з кожним роком збільшується кількість учасників бойових дій, яким потрібна професіональна медична, фізична та психологічна реабілітація.  Воїни АТО матимуть можливість пройти всі етапи лікування, включаючи реабілітацію в одному закладі, не виїжджаючи за межі області. Це стосуватиметься і членів їх сімей, хворих після інсультів, травм опорно-рухового апарату тощо.

Закуплене медичне обладнання, на загальну суму 5850,0 тис. грн – високопрофесійне, якісне, американського та європейського виробництва. Наявність такого обладнання в Україні дуже обмежена, здебільшого воно розташовано в приватних клініках.

Зазначимо, що загальна вартість проекту становить 30 млн грн. Джерелами фінансування виступають Державний фонд регіонального розвитку (27000,00 тис грн) та місцевий бюджет – Херсонська обласна рада (3000,00 тис грн).

За словами головного лікаря Вікторії Вагнєр лікувально-профілактичний заклад складається зі стаціонару на 70 ліжок, який надає стаціонарну медичну допомогу (хірургічну, терапевтичну, травматологічну, неврологічну, отоларингологічну, гінекологічну), поліклінічно-діагностичного відділення на 240 відвідувань на добу по 17 лікарським спеціальностям та денного стаціонару на 48 ліжок.

Довідково. Комунальний заклад «Обласна лікарня відновного лікування» Херсонської обласної ради є комунальним закладом охорони здоров’я, що створений в результаті реорганізації державного закладу «Відділкова лікарня станції Херсон ДП «Одеська залізниця» відповідно до рішення Херсонської обласної ради від 10 червня 2016 року №171.

На сьогоднішній день з метою забезпечення відповідних умов для надання всіх видів медичної допомоги і проведення довготривалої медичної реабілітації працює проект «Створення центру медичної реабілітації», який передбачатиме три рівні реабілітації – первинний (стаціонарний), вторинний (відновлювальний) і третинний (підтримуючий).