29 січня в Херсоні відбудеться ряд заходів присвячений 100-й річчю бою під Крутами

28 Січня 2018 11:41

О 15.00 в обласному краєзнавчому музеї відбудеться тематичний захід, присвячений 100-річчю битви під Крутами “У боротьбі за Україну”. В програмі: вступне слово наукового співробітника науково-експозиційного відділу історії краю музею А. Микитюка. Після чого відбудеться показ віртуальної виставки “Україна. Кроки до незалежності” та ознайомлення з виставкою інформаційно-просвітницьких стендів Українського інституту національної пам’яті “100 років боротьби: Українська революція 1917-1921 років”.

О 16.00 з площі Свободи стартуватиме хода до Херсонського гідрометеорологічного технікума, де вчився Олександр Райхерт, який у віці 18 років у 2014 році загинув у зоні АТО, захищаючи свою Батьківщину, як хлопці у бою під Крутами. У ході візьмуть участь студенство, курсанти та військові.

О 17.00 у великій залі музичного училища відбудеться тематичний захід “Вечір пам’яті Героїв Крут”. В програмі; історичні коментарі за участю фахівців-істориків про події і персоналії української історії та внесок української молоді у становлення української державності. Музичний супровід виступів здійснюватиме оркестр українських інструментів музичного училища “Венцерада” (худ.керівник, заслужений працівник культури України Віктор Кисіль)

Довідково

Бій під Крутами — бій, що відбувся 29  січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми київськими студентами, що захищали підступи до Києва. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.