Херсонський державний університет обиратиме нового ректора

22 Січня 2018 11:50

ФОТО MAPIO.NET

Міністерство освіти і науки України визначилось із кандидатами, які візьмуть участь у виборах ректора Херсонського державного університету. Про це йдеться в листі МОН, який оприлюднено на сайті ХДУ. Університет обиратиме з-поміж трьох претендентів. Це депутат Верховної Ради, доктор педагогічних наук, професор Олександр Співаковський, очільник кафедри всесвітньої історії та історіографії ХДУ, доктор історичних наук, професор Віталій Андрєєв та доктор біологічних наук, професор Олександр Ходосовцев. Вибори відбудуться в лютому цього року. Як зазначено в листі МОН, протокол про підрахунок голосів таємного голосування ХДУ має надіслати не пізніше 22 лютого.

Як писав «День», попередній ректор ХДУ Василь Стратонов у жовтні минулого року написав заяву про звільнення «за згодою сторін». Точну причину звільнення Стратонова в університеті не озвучили, однак джерела в ХДУ зазначають про великі амбіції Співаковського щодо цієї посади. Варто додати, що кілька останніх виборів ректора ХДУ проходили зі скандалами.

2011 року ректором обрали Олександра Ходосовцева, який виграв конкуренцію у Олександра Співаковського. Першого тоді підтримувало керівництво області й провладна Партія регіонів. Після Революції Гідності, 2015 року, відбулися нові вибори. Будучи вже народним депутатом, Олександр Співаковський підтримував кандидатуру Василя Стратонова. Ходосовцева до виборів не допустили, вдавшись навіть до змін у Закон «Про вищу освіту» й обмеживши коло претендентів на посаду. В результаті Василь Стратонов став ректором, набравши 359 із 358 необхідних голосів «За».

ДОВІДКА «Дня»

Херсонський державний університет — найбільший вищий навчальний заклад Херсонської області. В ХДУ навчається понад 7000 студентів, яких готують близько 600 науково-педагогічних працівників. При університеті існує 12 факультетів, Центр післядипломної освіти й Центр довузівської підготовки, Академічний ліцей ім. О. Мішукова.

Іван АНТИПЕНКО, «День»