Херсон: кольори теплої зими

15 Січня 2018 11:52

Нетипово тепла зима дивує різноманітними аномаліями. У Карпатах мало снігу, а на Херсонщині продовжується сезон цвітіння різноманітних квітів, зокрема весняних. У палісадниках і квітниках одного з районів Херсона ми знайшли щойно розквітлі нагідки, барвінок, медівницю приморську, досі красиві пізньоосінні хризантеми та іншу зелень, що випустила пагони до сонця. Окрім того, у соцмережах херсонці діляться фотографіями пролісків і навіть жовтих кульбабок. А на гілках бузку, інших кущах та деяких деревах ми помітили зелені бруньки.

Як зазначає доктор біологічних наук, професор Іван МОЙСІЄНКО, настільки тепла зима дійсно нетипова навіть для півдня України. «Звичайно, це вплине на розвиток рослин весною і влітку, адже холодна погода ще прийде, незабаром будуть заморозки, — коментує «Дню» Іван Мойсієнко. — Можна очікувати менш рясне цвітіння квітів навесні та, відповідно, меншу врожайність плодових дерев. Також у теплу зиму не вимирають різноманітні комахи-шкідники. Їх може бути більше весною і влітку, що теж вплине на врожайність. Наприклад, на виноград. Однак це не критично. Природа пристосовується. Не всі квіти і бруньки розпускаються. Рослини мають своєрідний запас, тому деякі ми бачимо зараз, а деякі перечекають до справжнього тепла».

Тим часом, за даними українського Гідрометцентру, найближчого тижня в Україні очікується похолодання. Зокрема і на півдні. Так, протягом наступних 8—10 днів у Херсоні температура повітря може опускатися до –5 Сº вдень і до –10–12 Сº вночі. Однак уже з 19 січня синоптики прогнозують плюсову температуру. На півдні очікується до 10—12 Сº тепла.

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон. ФОТО АВТОРА