Дві нові українські радіостанції будуть мовити з території Херсонщини на окупований Крим

9 Вересня 2017 09:07

Попри окупацію АР Крим Національній раді з питань телебачення та радіомовлення спільно з Мінінформполітики вдалося створити дві нові радіоорганізації, які спеціалізуються на мовленні для жителів півострова та Херсонської області – радіо “Хаят” та “Радіо Крим.Реалії”.

Про це повідомив член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинський 5 вересня під час прес-конференції в Укрінформі.

“Незважаючи на те, що відбувається окупація Криму, вдалося створити дві незалежні радіоорганізації – ТОВ “Агентство “Кримські новини” (позивний “Радіо “Хаят”), ГО “Радіо кримських громад” (позивний “Радіо Крим.Реалії”). Це гарна динаміка, що є такі мовники, які створюють спеціалізований контент для жителів окупованих територій”, – зазначив Костинський.

Радіо “Крим.Реалії” почало мовлення на цих територіях 4 вересня. Сигнал розповсюджується більш ніж на 100 км – до Сімферопольського та Білогірського районів АР Крим, а також по трасі.

За словами Костинського, запуск нових радіостанцій є результатом роботи комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення. Її представники впроваджували проект Стратегії розвитку телерадіомовлення в Херсонській області та організації мовлення на територію Криму. Цей документ розробила робоча група при Нацраді протягом лютого-жовтня 2016 року. Далі він увійшов до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору України на 2017 рік.

“На темі Криму ми почали фокусуватися з 2016 року – вже тоді було розроблено проект Стратегії розвитку телерадіомовлення в Херсонській області та організації мовлення на територію Криму. За цей час нам вдалося отримати 12 FM-радіочастот, які за результатами чотирьох конкурсів були розподілені між сімома радіостанціями. В зоні впевненого прийому FM-сигналу проживає близько 470 тисяч осіб. До кінця року плануємо отримати ще десять частот”, – уточнив Костинський.

Завдяки цьому вдалося організувати радіомовлення на півдні Херсонської області, вздовж адміністративного кордону з АР Крим, та на територію півострова.

Крім того, комісія змогла відновити ефірне мовлення трьох кримських телерадіоорганізацій: ТОВ “ТРК “ТК “Атлант-СВ” (позивний “Радіо Meydan”), Чорноморська ТРК, НСТУ (“UA:Крим”). Також було організовано цифрове телемовлення з села Чонгар на територію Генічеського району Херсонської області, Джанкойського та Красноперекопського районів АР Крим за участю п’яти телеканалів. Сигналом українських програм охоплено більше 250 тисяч людей на півночі Криму.

У планах розвитку – поява чотирьох нових локальних мультиплексів для с.Чонгар та смт Чаплинка, що дозволить збільшити цифрове мовлення на Крим в цілому на 16 програм.

Джерело: Укрінформ