З 19 до 27 травня у Херсоні відбувається XIX фестиваль «Мельпомена Таврії»

22 Травня 2017 08:17

ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Нагадаємо, перший  форум музичних прем’єр «Мельпомена Таврії» відбувся ще 1999-го. Тоді вистави одночасно  показували на сценах Херсонського та Миколаївського театрів. А відкривала фестиваль  карнавальна хода й театральний капусник (ці масштабні вуличні шоу вже стали традиційними). 2003 року фест отримав статус  «міжнародного».  Як підкреслюють організатори, за вісімнадцять років Херсонщину відвідало 122 театри із 14 країн світу! За цей час кращі театральні колективи із 64 міст України, Росії, Білорусі, Молдови, Польщі, Угорщини, Румунії, Латвії, Литви, Грузії, Азербайджану, Франції, Португалії, Ізраїлю показали понад  300 вистав.

Фото Івана Антипенка

Цьогоріч  свої кращі постановки презентуватимуть 32 колективи з 11 країн світу! У програмі 33 вистави, фестивальна географія вражає: Львів та Черкаси, Київ та Чернігів, Полтава та Кропивницький, Луганськ та Маріуполь, Запоріжжя та Івано-Франківськ, Миколаїв та Херсон, а також колективи з Литви, Румунії, Угорщини, Португалії, Грузії, Вірменії, Туреччини, Польщі, Франції, Білорусі, України.

Відкрили форум кияни, які представили одну зі своїх найрезонансніших прем‘єр минулого сезону — «Річарда ІІІ»  (трагедію В. Шекспіра поставив на сцені  Національного театру ім. І. Франка відомий грузинський режисер Автанділ  Варсімашвілі, який також є автором музичної концепції; сценограф — Міроні Швелідзе). Квінтесенція цієї вистави: людина здатна власними руками знищити своє життя. Мотивації, цілі та прагнення тут можуть бути якими завгодно, але, прораховуючи все на декілька ходів вперед, все одно помилишся в головному, якщо чиниш зло. Річарда ніщо не може зупинити, зламати, вбити, крім нього самого… Головну роль вражаюче грає Богдан Бенюк (на фото),  який  за  створення образу хитрого й кривавого короля отримав престижну премію «Київська пектораль» як «Кращий актор». (До речі, 26 травня, вже у Києві, Богдан Михайлович запросить публіку на свій бенефіс «Ровер моєї мрії», присвячений 60-річчю від дня народження, і це, за словами Бенюка, стане його сповіддю про життя і творчість).

Закриватиме «Мельпомену Таврії-2017» ще один столичний колектив — Національний театр російської драми ім. Лесі Українки, який презентуватиме тонку психологічну постановку «Вид з мосту» (п’єсу знаного американського драматурга Артура  Міллера поставив Кирило Кашліков). У  цій трагічній історії про кохання та ревнощі, дружбу і зраду гратимуть актори: Віктор Сарайкін, Ольга Кульчицька,  Юлія Смушкова, Євген Щербань, Володимир Ращук, Олег Замятін та інші.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»