Підприємці Херсона вимагають зменшення ставки єдиного податку

19 Квітня 2017 06:30

Влада Херсона повинна зменшити ставки єдиного податку для фізичних осіб-підприємців другої групи, як це вже зроблено у низці інших міст України.

Про це заявила у п’ятницю у виступі на “круглому столі” на тему “Взаємодія підприємців та влади”, що відбувся у Херсонській міській раді, голова правління Херсонської міської громадської організації “Асоціація захисту прав приватних підприємців”, голова обласного осередку Всеукраїнського громадського об’єднання “Фортеця” Віра Токарєва, повідомляє Укрінформ.

“У мене сьогодні найбільш наболіле питання, це №1 – зменшення (у Херсоні. – Ред.) ставок єдиного податку для підприємців другої групи, яким збільшили вдвічі ставки єдиного податку. Можливо, це для Одеси, Львова, Харкова та Києва було б непогано, але не для таких міст, як Херсон, адже у нас на сьогодні немає промисловості, а є лише малий і середній бізнес, який своїми податками утримує місто на 80%, і навантаження на підприємців дуже велике. На сьогодні вже зменшили ставки єдиного податку Миколаїв, Одеса, Харків, Хмельницький, Суми, Тернопіль, Кропивницький, Чернігів, на підході – Дніпро, Черкаси. Тобто, у багатьох містах депутати міських рад підтримали зменшення ставок єдиного податку”, – розповіла Токарєва.

Вона повідомила, що написала і надіслала звернення до Херсонського міського голови та секретаря міської ради щодо необхідності перегляду у Херсоні ставок єдиного податку для підприємців другої групи, зверталася з цим питанням також до профільних депутатських комісій міськради. Проте наразі дана проблема все ще залишається невирішеною.

Як повідомила у свою чергу начальник управління споживчого ринку міськради Віра Кружнова, звернення Токарєвої до міського голови та секретаря міськради розглянуті, і мерією вже підготовлено проект щодо зменшення ставок єдиного податку для вказаної категорії фізичних осіб-підприємців. “Замість максимальної ставки 20% ми пропонуємо 10% – у два рази зменшити. І, відповідно, 18% – на 9%, 16% – на 8%, 15% – на 8%. Тобто, тут йде значне зменшення, знижується податкове навантаження на підприємців”, – наголосила Кружнова.

Щоправда, коли саме будуть прийняті у Херсоні ці нові ставки єдиного податку наразі залишається невідомим. І як зазначалось у виступах учасників “круглого столу”, якщо їх не приймуть до 1 липня 2017 року, то старі ставки єдиного податку діятимуть у Херсоні і в наступному бюджетному періоді 2018 року.