З часу попередньої газової кризи в Генічеську минув рік. Що зробила влада, щоб виправити ситуацію?

17 листопадаа 2016 10:40
ФОТО РЕЙТЕР

ФОТО РЕЙТЕР

Місто Генічеськ (Херсонська область) — це один з українських курортів. Але так уже сталося, що країна повертається до нього найчастіше не влітку, а взимку, коли там виникає дефіцит газу.

Минулого тижня в Херсоні побував прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. І журналісти запитали його про те, як думає уряд розв’язувати проблему газопостачання Генічеська. «У питанні газопостачання Генічеська уряд обов’язково знайде правильне рішення, — запевнив прем’єр. — Я дам доручення профільному віце-прем’єр-міністрові, він збере нараду за участю голови облдержадміністрації, керівництва Генічеського району й інших відповідальних структур, і ми приймемо оптимальне рішення». З цих слів місцеві журналісти зробили правильний і, безумовно, заспокійливий для населення міста висновок: проблемне питання забезпечення Генічеська газом — на контролі прем’єр-міністра.

Раніше, під час наради щодо підготовки до опалювального сезону, віце-прем’єр Геннадій Зубко доручив провести окрему нараду з підготовки до опалювального сезону міста Генічеська Херсонської області, де минулого опалювального сезону були проблеми з газопостачанням.

ПУТІН ВІДКРИВ КРАН?

А буквально за день-два після цього довкола Генічеська, а точніше з приводу його газопостачання, вибухнув черговий скандал. Російські ЗМІ, як і торік, розтрубили на весь світ фейкову новину про «добродійні» постачання газу замерзаючому місту. З посиланням на прес-службу самопроголошеного «глави Криму» Сергія Аксьонова агентство Інтерфакс-Росія повідомило: «О 20.28 мск подача газу на Україну за дорученням президента Російської Федерації Володимира Путіна і глави Республіки Криму Сергія Аксьонова була організована. Після здійснення всіх необхідних технічних і регламентних робіт (…) головний інженер управління магістральних газопроводів «Чорноморнафтогазу» відкрив кран». «Жителі Генічеська через діячів громадсько-політичних рухів передали керівництву Криму прохання про допомогу з паливом, — запевняв Аксьонов. — Прохання підписали тисячі городян. Український газовий оператор «Пласт» надіслав кримському «Чорноморнафтогазу» офіційне звернення про початок постачання газу».

«УСЕ ПІД КОНТРОЛЕМ»

І одразу прес-секретар ПАТ «Укртрансгаз» Максим Белявський заявив, що в Генічеську немає дефіциту з газопостачанням, місту вистачає газу. Місцева влада дещо забарилася. Лише в неділю глава Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов заявив місцевому сайту «Новий Візит», що до міста не надходить газ з анексованого Криму. «Я як українець не дивлюся російські канали, але, судячи з дзвінків, що надходять, розумію, що відбувається. По-перше, на території окупованого Криму немає свого газу, й вони не можуть нам надавати допомогу. По-друге, у нас дефіцит газу може виникнути в разі великих морозів протягом кількох тижнів. І його не вистачить лише 30% абонентів, яких усього 6 тисяч, а не 70 тисяч, як брешуть російські пропагандисти», — зазначив Воробйов. Він навіть підкреслив, що наразі «в Генічеському районі газ у надлишку, і ми самі можемо допомогти українцям у Криму». За словами Воробйова, прем’єр-міністр Володимир Гройсман йому особисто пообіцяв, що найближчим часом проблема з газом у Генічеське буде розв’язана державою, пише сайт.

Перший заступник глави Генічеської райдержадміністрації Олексій Сищенко повідомив цьому ж сайту, що Генічеськ не отримує й не може отримувати газ з Криму. Чиновник стверджує, що механічна засувка з боку Генічеського району закрита. Він оперативно зв’язався з цього приводу з диспетчером «Чорноморнафтогазу».

Мер Генічеська Олександр Тулупов повідомив, що в місті збір підписів під листом до голови «адміністрації» Криму Сергія Аксьонова з проханням розпочати постачання газу дійсно проводився, передає «Громадське». За словами Тулупова, до цього був причетний місцевий житель Едуард Коваленко, який дотримується проросійських поглядів. Мер стверджує, що сам він листа не бачив і до його появи не має стосунку. Діяльність Коваленка розслідують правоохоронці.

КОМУ ЗАГРОЖУЄ КАТАСТРОФА?

«У Криму немає ні газу, ні електроенергії, ні води, зате є багато брехні. Повідомлення про нібито замерзаючий Генічеськ і російську допомогу йому — брехня зухвала й цинічна, бо гуманітарна катастрофа загрожує в першу чергу самому Криму: сухий канал, відсутність електро- й газопостачання як з боку України, так і з боку РФ», — заявив глава Херсонської ОДА Андрій Гордєєв у відповідь на фейкову інформацію про газову добродійність Путіна й Аксьонова, що надається замерзаючому Генічеську. За словами губернатора, в Генічеському районі сьогодні достатньо газу, що подається зі свердловин на Арабатській стрілці для забезпечення потреб усіх споживачів.

«Проблема, що виникла через шторм в Азовському морі, була розв’язана ще 28 жовтня, — запевнив Гордєєв. — На сьогодні ми маємо на свердловинах невикористані обсяги видобутого газу й достатні запаси в родовищі, щоб упевнено зустріти зиму. Потужність цих свердловин дозволяє нам тривалий час витримувати 20-градусні морози, а далі включається схема опалювання приватного сектора твердим паливом зі збереженням централізованого опалювання об’єктів соціальної сфери й багатоповерхівок Генічеська».

«Тепер про перспективи, — продовжував губернатор. — Маю попередню домовленість з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, міністром енергетики й вугільної промисловості України Ігорем Насаликом про будівництво газопроводу, який з’єднає Генічеськ з центральною газотранспортною мережею України. Це дозволить нам не лише інтегрувати Генічеськ в українську мережу, а й додатково газифікувати чотири райони області. Уже в листопаді мають завершити коригування старого, ще радянського проекту й розраховуємо 2017 року розпочати будівництво нового газопроводу. Питання газозабезпечення Генічеська під контролем у Володимира Гройсмана й у мене особисто».

ПЕРЕЗРІЛІ ПИТАННЯ

Заява губернатора звучить дещо дивно. Що це за невикористані обсяги видобутого газу на свердловинах? Чи не хоче пан Гордєєв переконати когось, що на морських свердловинах створені сховища газу? І до чого тут достатні запаси на родовищі, якщо він не збирається ще до морозів якимсь дивним чином збільшити дебіт свердловин, які останнім часом дають уже не 70, а 65 тисяч кубометрів на добу? Дивно дуже, що губернатор ані словом не обмовився про діяльність ПАТ «Пласт», що мало договір про спільну діяльність з «Чорноморнафтогазом». Чи чинний цей договір і досі? І куди «Пласт» закачує надлишки газу в літній період, коли його споживання в Генічеську різко падає? Невже в те саме захоплене агресором підземне сховище у Глебівці, що й раніше? Чи не тому «Пласт» тепер клопоче про постачання газу з Криму? Адже назад до України цей український же газ може надходити виключно з особистого зволення Путіна?

Тим часом місцевий сайт показав відео наради щодо газу в мерії Генічеська 31 жовтня, де йшлося здебільшого про розроблений Херсонським облгазом план відключення споживачів у зв’язку з низьким тиском у трубопроводі, що йде з родовища Стрілецьке. Передбачається відключення всіх юридичних осіб,  потім — приватного сектору, щоб підтримувати газопостачання багатоповерхових будинків у мікрорайоні. Йшлося про «неможливість» отримання теплих кредитів, а також про нараду в Києві, на якій представники Генічеська ставили питання про підключення міста до української мережі газопроводів. У відповідь неназваний директор НАК «Нафтогаз» нібито підкреслив, що такий проект вимагає величезних коштів і зазначив, що в результаті ціна газу для населення України підвищиться на 20, а то й на 40 гривень.

«Коли Росія захопила Крим, то в підземному сховищі у Глебівці було стільки газу, що Генічеську вистачило б на багато років, — сказав у коментарі «Дню» екс-міністр енергетики України Сергій Єрмілов, — тож нехай вони не розповідають про свої благодіяння — нехай віддадуть наш газ. А ще вони, добродійники, продовжують добувати газ на нашому шельфі… Зрозуміло, що ми не хочемо співпрацювати з агресором. Проте, жодних резервних варіантів для життєзабезпечення Генічеська не створено. Хоча навіть за рік, що минув після попередньої кризи, туди можна було «кинути» якусь газову «нитку» й забезпечити місцевих споживачів. Але у нас усі розраховують на «авось», ніхто ні за що не відповідає. І така ж ситуація склалася, скажімо,  з енергозабезпеченням Маріуполя, куди електроенергія йде через захоплену територію — енергетичний вузол магістральних мереж міститься у Горлівці. За два роки до Маріуполя вже можна було побудувати ЛЕП із Запорізької області. Я розумію — дорого. Але ж там півмільйонне місто — два металургійні комбінати й багато машинобудівних заводів. А що стосується Генічеська, то це теж дорого, але не йде ні в яке порівняння з тим прибутком, який отримують «Нафтогаз» і «Укргазвидобування» після підвищення тарифів. А завдання ж соціально-політичне. І це питання вже давно перезріло. А якщо рішення для таких ситуацій своєчасно не знаходяться, то це виливається в політичну кризу».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»