Наше здоров’я і довголіття безпосередньо пов’язані з тим, що ми їмо.
Lifehacker склав список із 10 продуктів, які наповнені антиоксидантами, вітамінами і мінералами, що сприяють довголіттю і допоможуть уникнути раку та інших захворювань.
1. Брокколі
Брокколі знижує ризик виникнення виразки шлунка і навіть раку. Адже до складу цієї капусти входять сульфорафан і індол – речовини, що мають протиракові властивості.
Дослідження Гарвардської школи громадського здоров’я показало прямий взаємозв’язок між споживанням хрестоцвітих овочів і розвитком раку сечового міхура.
Метааналіз встановив, що броколі та інші хрестоцвіті овочі дійсно знижують ризик виникнення раку. Всього 10 грамів овочів в день може збільшити ваші шанси на те, що ви ніколи не захворієте на рак.
2. Вода
Якщо пити не менш 8 склянок рідини в день, то це знизить ризик виникнення тромбів. Також це допомагає відчувати себе молодше і підтримувати високий рівень енергії.
3. Ягоди
Полуниця, чорниця, малина – всі ці ягоди багаті антиоксидантами, які захищають організм від окислювального дії вільних радикалів і допомагають уникнути вікових захворювань.
Вчені Гарвардського університету виявили, що всього одна порція чорниці і дві порції полуниці в тиждень допомагають запобігти зниженню когнітивних функцій, пов’язаних зі старінням.
4. Часник
Дослідження виявили, що фітохімічні речовини в часнику перешкоджають формуванню канцерогенів.
Крім того, люди, які частіше вживають часник, мають знижений ризик виникнення раку товстої кишки.
5. Авокадо
Авокадо знижує кількість холестерину ліпопротеїдів низької щільності, який переносить загальний холестерин в тканини організму. “Поганий»” холестерин провокує появу бляшок на стінках судин і збільшує ризик розвитку атеросклерозу і хвороб серця.
У той же час авокадо збільшує кількість “хорошого” холестерину, який переносить загальний холестерин з мозку, серця та інших органів в печінку, де він переробляється в жовч.
6. Помідори
Рожеві помідори – найкраще джерело каротиноїдів, зокрема, лікопіну – антиоксиданту, який захищає організм від онкологічних, серцево-судинних, запальних і очних захворювань.
7. Червоне вино
Невелика кількість червоного вина знижує стрес, що добре позначається на всьому організмі в цілому.
8. Зелений або трав’яний чай
Зелений чай знижує ризик виникнення захворювань серця і деяких видів раку. А розмарин, полин і кульбаба мають протизапальний ефект.
9. Кава
Дослідження Гарвардського університету виявило, що у жінок, які випивають три чашки кави в день, на 18% нижча ймовірність померти від хвороби в порівнянні з тими, хто не п’є підбадьорливого напою.
А якщо жінка випиває п’ять чашок кави в день, ризик смерті знижується на 26%.
Однак тут не працює принцип “більше, значить краще”. Після шести чашок кави відсоток ризику смерті в порівнянні з тими, хто не п’є кави, знижується до 17%.
10. Чорний шоколад
Дослідження Гарвардського університету довело вплив темного шоколаду на тривалість життя. Виявилося, що учасники, які вживають темний шоколад тричі на місяць, жили на рік довше, ніж ті, хто цього не робив.