Презентовано реальний механізм виділення земельних ділянок та будівництва житла для переселенців

10 Липня 2014 16:01
OLYMPUS DIGITAL CAMERAСьогодні в обласній державній адміністрації проведено нараду з питань забезпечення облаштування в області громадян України, які переселяються з тимчасово окупованих територій України, та громадян, призваних до Збройних Сил України у зв’язку з тимчасовою мобілізацією.
«У нас є можливість забезпечити людей земельними ділянками як під житло, так і під ведення домашнього господарства, а також постійним місцем роботи», – підкреслив Юрій Одарченко та попросив начальника управління містобудування та архітектури обласної державної адміністрації Григорія Ходіна презентувати реальний механізм виділення земельних ділянок та будівництва житла для переселенців.
За його словами, управління опрацювало кожен район і визначило земельні ділянки для житлового будівництва та ведення особистого селянського господарства.
«Для прикладу ми взяли два райони – Каланчацький та Генічеський. Так, у Каланчацькому районі вільних земельних ділянок для житлового будівництва нараховується 149, загальна площа яких становить 33,94 га. Тоді як у Генічеському районі є можливість виділити для будівництва житла 373 земельних ділянок (81,32 га)», – повідомив Григорій Ходін.
Також він презентував різноманітні варіанти будинків, які можна звести на виділених територіях. «Їх будівництво займе 60 днів, коштуватиме  близько 100 тис. грн та матиме гарантію 50 років», – сказав начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації.
Допомогти у вирішенні проблеми будівництва власного житла може Херсонський обласний фонд «Власний дім», який передбачає надання сільським мешканцям пільгових довгострокових кредитів під 3 відсотки річних.
«Кредит надається на термін до 20 років, а молодим сім’ям до 30. Максимальна сума кредиту на купівлю житла становить до 100 тис. грн, а на будівництво нового житла до 200 тис. грн», – розповів про умови програми голова Фонду Олександр Пронін, наголошуючи на тому, що сума кредиту і термін його погашення визначається залежно від платоспроможності позичальника та його віку.
Окрім того, він відзначив про те, що сім’ї, які мають трьох неповнолітніх дітей, звільняються від сплати відсотків за кредит.
Також голова Фонду «Власний дім»  детально розповів про процес видачі кредиту на будівництво нового житла, який проходить у чотири етапи:
I – фундамент, цокольна частина;
II – спорудження стін, покрівлі, встановлення вікон, дверей;
III – внутрішні оздоблювальні роботи, внутрішні інженерні мережі;
IV – зовнішні оздоблювальні роботи, зовнішні інженерні мережі.