Ягоди збагачують організм вітамінами та убезпечують від раку

27 Червня 2018 09:52
www.motto.net.ua

www.motto.net.ua

Літо багате на різні фрукти-ягоди: малину, смородину, суницю, шовковицю, вишні. Вони є невичерпним джерелом вітамінів. Тож поки триває сезон, “налягайте” на цю корисну смакоту.

“За день можна з’їдати до півкілограма свіжих ягід. Вони корисні всім. Головне, щоб були стиглі й чисті. Рекордсмени за кількістю вітамінів і мікроелементів — смородина, малина та вишня. В них є речовини, що притлумлюють ріст злоякісних клітин, – каже дієтолог Олена Джуг, 46 років. – Ягоди допоможуть схуднути. Проте ягідну дієту не раджу, бо кислота може спричинити виникнення гастриту.

Смородина — аптечка вітамінів С, В, Е, К, ефірної олії, лимонної, яблучної, винної та бурштинової кислот, йоду, марганцю, заліза, флавоноїдів, глюкози та фруктози. Вона підвищує захисні властивості імунної системи, зміцнює судини – завдяки вмісту дубильних речовин. Столової ложки цих ягід достатньо, аби забезпечити добову потребу організму у вітаміні С.

Малина щедра на саліцилову кислоту, вітаміни С, В, Е, РР, В2, солі заліза, міді та калію. Саме цей набір відповідає за життєвий тонус, пружність шкіри та гарний колір обличчя. Сприяє кровотворенню, бо містить багато заліза. Діє як потогінний, сечогінний та жарознижувальний засіб.

Вишня містить калій, мідь, залізо, магній, фосфор, азотисті та дубильні речовини, лимонну і яблучну кислоти, фруктозу та глюкозу. Збуджує апетит, поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту, має бактерицидні властивості. Помічна при захворюваннях дихальних шляхів та суглобів, допомагає виводити з організму токсини.

Суниці багаті на вітамін В, рутин, каротин, пектини, алкалоїди, флавоноїди, дубильні речовини, аскорбінову, саліцилову та яблучну кислоти. Їх рекомендують при недокрів’ї, подагрі й інших порушеннях сольового обміну. Вповільнюють старіння мозку, знижують артеріальний тиск.

Шовковиця має у своєму складі пектини, солі міді та заліза, тіамін, рибофлавін, піридоксин, бета-ситостерин, нікотинову, яблучну і лимонну кислоти, фруктозу та глюкозу. Застосовують її в лікуванні шлунково-кишкових розладів (гастритів, ентероколітів), при захворюваннях серця, гіпертонії. Настій плодів приймають від проносів, а свіжі ягоди, навпаки, — при запорах.

Чорниці — джерело вітаміну С, пектинів, каротину, заліза та марганцю. Позитивно впливають на обмінні процеси в сітківці ока. Справляють антибактеріальну дію, лікують застуду, оздоровлюють кишківник.

Аґрус — це вітамін С, пектини, калій, залізо, фосфор. Підвищує імунітет, захищає організм від дії радіоактивних речовин – виводить радіонукліди та солі важких металів. Зміцнює судини, має жовчогінну дію.

Кавун містить калій, магній, клітковину, вітаміни С, РР, фолієву кислоту. Завдяки сильній сечогінній дії очищує нирки, печінку, а ніжним харчовим волокнам — виводить холестерин. Чудовий засіб при розладах шлунка – нейтралізує надлишок кислот.

Джерело: gazeta.ua