В Херсоні відбувся ІІІ Балтійсько-Чорноморський економічний форум

18 Червня 2016 17:33
city.kherson.ua

city.kherson.ua

Учора, 17 червня, у Херсоні відбувся ІІІ Балтійсько-Чорноморський економічний форум. Третій рік поспіль у Херсоні збираються представники десятків українських і закордонних міст, дипломати, керівники впливових компаній і політики.

Головна мета Форуму – продемонструвати економічні та інвестиційні можливості, організувати співробітництво ділових кіл у виробництві товарів і послуг, створенні інноваційно-виробничих і логістичних кластерів.

Для участі у Форумі прибули 54 делегації, з них 20 – іноземних, із 14 країн світу.

До Херсона завітали представники Болгарії, Литви, Грузії, Молдови, Білорусії, Польщі, Німеччині, Румунії, Туреччини, Вірменії, Китаю.

Гостями заходу також стали представники 9 міст України: Києва, Миколаєва, Одеси, Львову, Житомира, Луцька, Сум, Кіровограда, Ужгорода та делегації з міст та районів Херсонської області.

У порівнянні із минулорічним досвідом, зацікавленість до Форуму значно зросла. У 2015 році на захід приїхала 31 делегація, 16 – іноземних.

city.kherson.ua

city.kherson.ua

“Шановні друзі, хочу привітати учасників Форуму та гостей нашого міста! Сподіваюсь, що сьогоднішній день дасть продуктивні результати. Для Херсону – велика честь бути організатором такого масштабного заходу. Балтійсько-Чорноморський Економічний Форум стане економічним орієнтиром, що об’єднає представників підприємницьких та фінансових кіл країн Балтійсько-Чорноморського басейну. Питання стануть кроком на шляху економічного розвитку. Сподіваюсь, що обмін досвідом та робота під час Форуму дасть пладні результати та стане якісною платформою для здійснення нових проектів”, – такими словами міський голова Володимир Миколаєнко відкрив ІІІ Балтійсько-Чорноморський економічний форум.

IMG_0048

city.kherson.ua

Форум традиційно тривав в кількох секціях одночасно. Цього разу було вибрано такі напрямки: розвиток транспортно-логістичного комплексу; енергозбереження та енергоринок; туризм та готельний бізнес; розвиток високопродуктивного агропромислового комплексу.

Під час роботи в секції №1 “Розвиток транспортно-логістичного комплексу” презентували інвестиційні проекти Херсонського морського порту та розглянули можливість його розвитку як хабу при річкових перевезеннях. Крім того, приділили увагу розвитку автомобілебудування у місті Херсоні, новим напрямкам пасажирського сполучення, запропоновані “Укрзалізницею”, а також вивчили досвід співпраці авіакомпанії “Turkish Airlines” з міжнародним аеропортом “Херсон”.

Робота секції №2 “Енергозбереження та енергоринок” була присвячена сталому енергетичному розвитку м. Херсона на 2016-2030 та залученню інвестицій, інвестиційному потенціалу Херсонської області в енергетичній галузі, програмі впровадження з ТВП та іншим не менш важливим питанням. Також вивчили успішний досвід Голої Пристані у впровадженні інновацій у галузі енергозбереження.

Секція №3 була присвячена туризму та готельному бізнесу. Учасники секції обговорили можливості альтернативного використання непрацюючого промислового обєкту шляхом створення фестивального центру, архітектурну діяльність як суб’єкт інвестицій, вивчили досвід Луцька та Одеси в галузі туризму. Також присутні дізналися про впровадження проектів Google Україна в м. Херсоні.

Під час роботи в секції 4 “Розвиток високопродуктивного агропромисловго комплексу” обговорили створення індустріальних парків як механізму стимулювання інвестицій в економічний сектор. Зокрема, учасникам презентували проект Індустріального парку “KhersonIndustrialPark” на базі ТОВ “Укрсільхозмаш”. Окрім того, поговорили про закордонний досвід,  можливості інноваційного розвитку економіки, законодавче регулювання створення індустріальних парків. Віце-президент неурядової міжнародної організації “Агенство модернізації України” Удо Брокгаузен розповів про особливості функціонування індустріальних парків у Німеччині.

city.kherson.ua

Під час роботи в секції №4 “Розвиток високопродуктивного агропромисловго комплексу” обговорили створення індустріальних парків як механізму стимулювання інвестицій у економічний сектор / city.kherson.ua

Враховуючи обговорення, що відбулося на ІІІ Балтійсько-Чорноморському економічному форумі за участі представників органів місцевого самоврядування, міжнародних організацій,  експертної та наукової спільноти, з метою подальшої активізації соціально-економічного розвитку міста на основі вдосконалення міжнародного співробітництва та набуття двостороннього досвіду, вирішено:

Секція № 1 “Розвиток транспортно-логістичного комплексу”

З метою реалізації принципово нової стратегії України щодо розвитку транспортного комплексу, єдиної національної транспортної політики, спрямованої на координацію дій усіх учасників перевезень, на узгоджений розвиток інфраструктури транзиту, удосконалення тарифної політики та на формування транзитної привабливості території України та підвищення конкурентоздатності перевезень, сприяти:

– впровадженню інвестиційних проектів Херсонського морського порту;

– розвитку Херсонського порту як хабу при річкових перевезеннях;

– розвитку Міжнародного аеропорту «Херсон».

З метою  підвищення ефективності функціонування автомобільної галузі, задоволення внутрішнього попиту автомобілями вітчизняного виробництва та нарощування експортного потенціалу, підвищення якості виробництва та обслуговування автомобільного транспорту, збільшення податкових надходжень до бюджетів різних рівнів, створення нових робочих місць, сприяти реалізації програми відновлення та розвитку існуючого автомобільного заводу «Віпос».

Секція № 2 “Енергозбереження та енергоринок

У сучасних умовах розвитку економіки нагальною проблемою постає реформування житлово-комунального господарства, а саме: енергозбереження та впровадження альтернативних джерел  енергії. Таким чином, виникає необхідність активізувати роботу щодо розробки техніко-економічних обґрунтувань, бізнес-планів та впровадження інвестиційних проектів згідно з Планом дій сталого енергетичного розвитку м.Херсона на 2015-2030 роки.

Секція № 3 “Туризм та готельний бізнес

З метою створення привабливого іміджу міста та залучення більшої кількості туристів:

–  сприяти просуванню єдиного туристичного бренду Херсона та Херсонської області;

– здійснювати реконструкцію фасадів старовинних будинків історичної частини Херсона та центральних площ і вулиць міста;

– підтримувати фестивальний рух міста;

– сприяти залученню інвесторів для розширення туристичної інфраструктури міста;

– забезпечити активізацію інвестиційної привабливості міста.

Для подальшого розвитку економічного та культурного співробітництва міста Херсона з Консульством Грузії в м.Одеса:

– відкрити школу грузинських народних танців на території Херсонської спеціалізованої школи I – III ступенів № 12;

– підтримати реалізацію проекту «Майстер – шеф маленькі кухарі» на базі ресторану грузинської кухні «Ілорі».

Секція № 4 “Розвиток високопродуктивного агропромислового комплексу

Як свідчить закордонний досвід, індустріальні парки є однією з найефективніших форм залучення інвестицій, стимулювання економічного розвитку та підвищення рівня соціально-економічного добробуту населення регіону.

З метою здійснення промислової модернізації України та відновлення конкурентоспроможності національного товаровиробника на ринку глобальних інвестицій  та подальшого соціально-економічного розвитку міста, створити індустріальний парк у місті Херсоні на базі ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод».

По завершенню роботи секцій було підписано 10 Меморандумів та протоколів / city.kherson.ua

По завершенню роботи секцій було підписано 10 Меморандумів та протоколів / city.kherson.ua

По завершенню роботи секцій було підписано 10 Меморандумів та протоколів про наміри:

1. Меморандум про наміри про взаємодію і співпрацю зі створення індустріального парку «KhersonIndastrialPark».

2. Меморандум про наміри в сфері житлово-комунального господарства: реалізації пілотного проекту «Острів» в м. Херсоні.

3. Протокол про наміри про партнерство, економічне і культурне співробітництво між містом Херсоном (Україна) і Консульством Грузії в місті Одесі.

4. Меморандум про наміри щодо співробітництва між Херсонською міською радою та Луцькою міською радою.

5. Меморандум про наміри щодо співробітництва між Херсонською міською радою та Львівською міською радою.

6. Меморандум про співпрацю в сфері формування Програми для підтримки сільськогосподарських виробників і сільгоспмашинобудівників.

7. Протокол про наміри початку підготовки процедури вивчення наявних можливостей щодо розміщення в Херсоні заводу з виробництва обладнання для сонячної енергетики.

8. Угода між селом Музиківка Херсонської області (Україна) та містом Дусетос Зарасайського району (Литовська Республіка) про економічне, інвестиційне та культурне співробітництво.

9. Меморандум про співпрацю між Херсонською міською радою та ТОВ «Автомобильний завод «Віпос» в рамках реалізації програми відновлення та розвитку існуючого автомобільного заводу «Віпос».

10. Меморандум про наміри реалізації проектів в сфері туризму: розвиток урбаністичного і подієвого туризму в м Херсоні.

Почесну місію супроводжувати делегацію Республіки Грузія було покладено на депутата Херсонської міської ради, очільника Херсонського представництва Фонду Миколи Томенка “Рідна країна” Михайла Линецького.

“Кожна делегація та учасники міжнародного рок-фестивалю “кРок у майбутнє” отримали від Херсонського представництва Фонду “Рідна країна” диск “7 природних чудес України”. У цьому освітньому проекті Фонду представлені дві туристичні перлини Херсонщини – біосферний заповідник “Асканія-Нова” та Олешківські піски. Сподіваюся, що гостей Балтійсько-Чорноморського економічного форуму зацікавлять ці неймовірні місцини нашого регіону й це відкриє нові шляхи до співпраці у галузі туризму”, – розповів “Рідній Херсонщині” Михайло Линецький.

Михайло Линецький разом з міським головою Володимиром Миколаєнком та делегацією Республіки Грузія

Михайло Линецький разом з міським головою Володимиром Миколаєнком та делегацією Республіки Грузія

Тарас Букрєєв, “Рідна Херсонщина”