Як херсонцям досягти економії ресурсів?

27 Травня 2016 15:22
pohlyad.com

pohlyad.com

Кожен мешканець Херсону вже сьогодні може почати платити за комунальні послуги менше, не зважаючи на зростання тарифів. Якщо не вірите, проведіть маленький експеримент. Громадянська мережа ОПОРА пропонує вам прості та ефективні приклади енергозбереження у побуті.

Економія електроенергії

Найпростіше – це вимикати електроприлади, якими ви не користуєтеся, але які увімкнені в мережу. До них належать зарядки для мобільних телефонів, комп’ютери, мікрохвильова піч, комбайн, фен тощо.

Подивіться розташування приладів на кухні. Можливо, ваша плита та холодильник розташовані поруч? Їх варто ставити окремо, адже подібне сусідство призводить до того, що холодильник починає поглинати більше електроенергії.

У багатьох людей є звичка вмикати світло в усіх кімнатах, навіть коли вони там не знаходяться. Звичайно, було б добре, якби ви купили світлодіодні або економні лампочки. Щонайменше, вимикайте зайве світло – і ви вже відчуєте зменшення своїх платіжок за світло.

Зараз в Херсоні багато магазинів, які продають економні та енергозберігаючі лампочки. На всі лампочки діє гарантія мінімум 2 роки.

Економія води

Скоротити витрачання води можна, якщо вимикати під час гоління кран. Достатньо взяти допоміжний стакан для полоскання бритви. Під час чищення зубів також слід набирати воду в склянку для полоскання.

Уважно перевірте всі крани на герметичність: якщо зливний бачок протікає, протягом місяця ваші кошти також поступово вилітають «в трубу».

Економія газу

При приготуванні їжі полум’я пальника не повинне виходити за межі дна сковороди, чайника, каструлі. В іншому випадку просто грієте повітря в будинку. Більше 40% складатиме економія газу, коли ви користуватиметеся газовою плитою правильно.

Якщо придбати та встановити насос до газового котла, ви побачите, що відбудеться значне скорочення витрат газу завдяки з покращенням кругообігу води в системі опалення.

Економія тепла

Господині люблять облаштовувати свої квартири гарними шторами. Та не всі штори зручні в експлуатації, особливо коли під вікном розташовані батареї. Тканина закриває тепло, яке повинне розповсюджуватись кімнатою. Тож або підвертайте штори, або замініть їх на гарні жалюзі.

Перевірте свої вікна. Якщо вони пропускають холод, заклейте їх. Пам`ятаєте, як бабусі стрічками та газетами заклеювали щілини між вікнами на зиму? Сьогодні є багато інших матеріалів для цього, але загалом таке утеплення дасть значну економію тепла.

Чи можна навчитись енергоощадності?

Після того, як подорожчали енергоносії, люди почали замислюватись над економією енергоресурсів і все більше починають долучатись до теми енергозбереження. Зі свого боку, Громадянська мережа ОПОРА намагається проводити якомога більше лекцій, інформаційних зустрічей, семінарів та тренінгів на цю тему.

Таку інформацію потрібно розповідати і дітлахам, адже вони все дуже швидко схоплюють. Діти залюбки діляться своїми досягненнями, починають розповідати, як навчають батьків вимикати світло чи воду, або ж хто з батьків замінив лампочку розжарювання на економну задля зменшення витрат електроенергії. У першу чергу, людям потрібно пояснювати, що заощаджувати насправді просто.

Під час таких інформаційних заходів стає зрозуміло, що багато хто не знає очевидних речей, наприклад, про те, що прилади, ввімкнені в мережу, поглинають енергію навіть в режимі «сну».

Як просуває енергозбереження міська рада?

На Херсонщині в 2015 році стартував перший в Україні проект «Зелена школа». Будівництво нового корпусу почали на базі ЗОШ № 21 у смт. Антонівка. Головною метою є побудова нової сучасної будівлі за європейськими стандартами, з урахуванням усіх екологічних та енергозберігаючих технологій. Задля економії енергоресурсів для обігріву будівлі планують використовувати сонячну енергію та частково роботу котельні. Зекономлені кошти будуть спрямовуватися на інші цілі для розвитку закладу.

Планується зведення двоповерхової будівлі загальною площею 1 600 кв. м. Проект школи був розроблений ще у 2013 році. Для будівництва «Зеленої школи» інвестиційний фонд «НЕФКО», виділив майже 3 млн євро. А з міського бюджету Херсону на реалізацію проекту скерував 1,9 млн грн. Зараз дітлахи вже з нетерпінням чекають початку навчання у такій сучасній енергоефективній школі.

Крім того, у 2015 році у Херсоні розпочато роботу зі створення Муніципальної системи енергетичного менеджменту. Затверджено Концепцію впровадження системи енергетичного менеджменту, яка є системою управління енергетичною інфраструктурою міста для скорочення витрат на енергоносії, і спирається на спеціальну політику міської ради у питаннях використання енергоресурсів. Вже проведено збір даних зі споживання енергоресурсів міськими закладами бюджетної сфери за останні три роки. Це дозволить провести аналіз та організувати подальшу роботу з енергоменеджменту в цих закладах.

Усі ці заходи та їхні результати доводять: у Херсону є великі шанси досягти значного економічного ефекту в сфері енергозбереження задля економії власних коштів та міського бюджету.