Американські дієтологи не радять одночасно вживати залізовмісні продукти і зелений чай, бо вони нейтралізують корисні ефекти один одного.
Всім відомі чудові антиоксидантні властивості зеленого чаю. Але при цьому не всі знають, що його ефект залежить і від їжі, з якою цей чай вживається.
Завдяки дослідженням вдалося з’ясувати, якщо змішувати зелений чай з багатою на залізо їжею, перший втрачає свої антиоксидантні властивості. В нормі його основний компонент EGCG є сильнодіючим «вимикачем» мієлопероксидази – ферменту, який виділяється в білих кров’яних клітинах під час запалення. Інактивація мієлопероксидази зменшує ймовірність розвитку запального процесу в кишечнику. Залізо ж нейтралізує дію EGCG зеленого чаю. Ситуація ускладнюється тим, що люди, які страждають запаленням кишечника, як правило, відчувають симптоми анемії та потребують додаткового прийому заліза. Який же вихід з ситуації?
Можна вживати і залізо, і зелений чай, але тільки не за один прийом їжі.