Правильні продукти, з’їдені на сніданок, заряджають нас енергією на досить тривалий час. Вони покращують метаболізм, надають профілактику різних захворювань і допомагають контролювати вагу. Неправильні продукти надають прямо протилежний ефект: ви починаєте перекушувати між прийомами їжі, обмін речовин сповільнюється, з’являється ризик захворювань і починається набір ваги.
Пропускати сніданок не рекомендується – це також призводить до набору ваги, млявості і зниження розумової активності. Пропускати не рекомендується, але і їсти шкідливе не варто теж.
Якщо на сніданок вам попалися такі продукти, краще від них відмовтеся.
1. Ковбаси, шинка, сосиски
Перероблене м’ясо містить нітрати, які можуть викликати злоякісні захворювання. Що ж робити м’ясоїдам? Знайти здорову альтернативу: куряча грудка, риба або морепродукти не менше смачні і багато корисніше. А ще в них мало калорій і багато цінних поживних речовин. Снідайте на здоров’я!
2. Плавлений сир
Плавлений сир – майже даремний продукт для організму. Він містить чимало консервантів і жирів, солей, барвників і загусників. Його навіть можуть приготувати з суміші некондиційних твердих сирів, сметани, вершкового масла, сиру та інших продуктів, які сиром не є. Здається, таке їсти не можна не тільки на сніданок.
3. Швидкі сніданки
Сьогодні ми бачимо чимало реклами, яка намагається привчити нас їсти “корисні” і легкі сніданки – пластівці. Але найстрашніше, що до цього намагаються привчити дітей (а який же батько відмовить своєму чаду в улюблених ласощах? Ніякої! Ось вам і двигун продажів). Так ось, такі сніданки повним-повні рафінованого цукру – швидких вуглеводів, які різко підвищують рівень цукру в крові. А це призводить до того, що ви знову опинитеся голодними вже через півгодини-годину. Здрастуй, ненависна зайва вага. Геть зі списку покупок і з полиць швидкі сніданки.
4. Чіпси і сухарики
Може, ви бачили по телевізору передачу, в якій показали жінку, що харчуються виключно чіпсами? За весь день вона з’їдає три пачки цього жаху – на сніданок, обід і вечерю. І так живе вже кілька років. Якщо бачили, то знаєте, що у неї великі проблеми зі здоров’ям – з шкірою, волоссям, нігтями, зубами і ще багато з чим. А все чому? Тому, що в чіпсах та сухариках повно гідрогенізованих жирів, солей, глутамату натрію, барвників і смакових добавок. Ось гидота-то! Уявіть тепер, як це все впливає на організм.
5. Цитрусові
Любите лимончик з шкіркою пожувати? Або апельсинчиком-мандаринчиком побалуватися? Будьте обережні, адже кислота в цих дарах природи, потрапляючи в шлунок, в якому ще не було ніякої їжі, може викликати гастрит або алергію. Так що спочатку з’їжте основне блюдо, а потім апельсин. Цитрусових соків це, до речі, теж стосується.
6. Імпортні фрукти
Як так? А ось так! Всю цю красу до нас везуть з далеких дивовижних країн. А раз їхати далеко, то стиглими фрукти в дорогу брати не можна – не доїдуть. Тому завантажують їх ще зеленими, а до нас вони вже приходять непогано “консервованими”. Мається на увазі, що для активації дозрівання, ці фрукти обробляються шкідливими стимуляторами, а для збереження свіжості – консервантами. Якщо яблучко наливне в магазині на дотик здається липким або безбожно натертим воском, мийте його вдома з милом, а краще шкірку взагалі зріжте. А ще краще, їжте наші, рідні: їх везти далеко не треба, значить, і обробляти всілякими шкідливостями теж.
7. Червоне м’ясо
“Нууу, знову, – скажуть м’ясоїди. – Ковбаску не можна, шинку не можна, сосисочки теж в смітник. Ще й м’ясо не можна “. Не не можна, а не рекомендується! Червоне м’ясо – важкий для шлунка продукт. Ці білки йому складно перетравлювати, а з ранку, коли він тільки прокидається, перенавантажувати його – справжнє знущання. Ось до обіду всі кульки-ролики організму у вас закрутяться в нормальному режимі, тоді і їжте своє улюблене м’ясо. Так з овочами, а не з картоплею-макаронами-хлібом. Але це вже з іншої опери. Продовжимо.
8. Сирні десерти і сирки
Нині прилавки супермаркетів просто ломляться від всіляких сирних чудес. З’їжте ласощі, нехай світ зачекає. Чули таку рекламу? Не слухайте її більше. Готові сирки та їм подібні десерти просто напхані цукрами, рослинними жирами, ароматизаторами, консервантами та іншими жахами. Хочете сирка? Купіть звичайний, додайте ягід, меду та горіхів. Ось тепер нехай світ точно почекає. Як мінімум, читайте склад. Взагалі, привчіть себе читати склад будь-якого продукту – дуже багато цікавого для себе дізнаєтеся і навіть здивуєтеся дечому.
9. Солодощі
Цукор на голодний шлунок – ворог здоров’ю. Вранці всі органи ще в спокої, включаючи підшлункову залозу, яка виробляє інсулін. Для чого інсулін? Щоб нейтралізувати сплеск цукру. А ви бац – на тобі, люба, переробляй. А потім: “Здрастуй, підвищений рівень цукру в крові, привіт, цукровий діабет. Тебе-то ми тільки і чекали”. А цукровий діабет здивується: “Як не чекали? Ви ж самі мене так наполегливо запрошували – цукерки-шоколадки-печеньки посилали. Ось я і прийшов”. Сміх-сміхом, але цукор – річ дуже небезпечна і примхлива. Будьте обережні.
10. Соки в пакетах
Прийшла черга обурюватися любителів соків. Як же сік може бути не корисний на сніданок? А ось як. Знову потрібно читати горезвісний склад. Якщо ви бачите в складі цукор (і цього вже достатньо), м’якоть і воду, такий сік обходьте далекої стороною. Вибирайте ту продукцію, яка в складі шкідливих продуктів не містить. А ще краще, купіть соковижималку і тисніть на здоров’я.
Ну як? Порівняли, що ви зазвичай їсте на сніданок, з цим списком? Потрібно зробити роботу над помилками? Зробіть, не полінуйтеся, ще й близьких навчіть, адже тепер ви зможете без проблем скласти правильний раціон для правильного початку дня. Їжте на здоров’я і будьте здорові!