Чи актуальна альтернативна енергія в Херсоні?

25 Березня 2016 10:24
Solar Family

Solar Family

У 2015 році збільшився попит на системи, які працюють від альтернативних джерел енергії. Найпереконливішим аргументом для встановлення сонячних батарей стане факт, що звичайна електроенергія коштує дорожче, ніж відновлювальна. Якщо сонячного освітлення потрапляє достатньо, можна встановлювати сонячні панелі, які енергію Сонця перетворюють в електрику. За день електроенергія накопичується в акумуляторах, що дозволяє використовувати її тоді, коли це необхідно.

Херсон – маленьке місто з великими можливостями. Тут особливий теплий клімат, навіть зима – м’яка та сонячна. Тож Громадянська мережа ОПОРА вирішила проаналізувати, які шанси альтернативної енергії у регіоні.

Перші геоколектори у Херсоні

Серед обладнання, здатного накопичувати сонячну енергію, значною популярністю користуються геліоколектори для отримання гарячого водопостачання. Це пристрої, які призначені для переробки сонячної енергії, що переноситься видимим інфрачервоним випромінюванням і в подальшому перетворюється в теплову енергію, придатну для використання.

Геліоколектори забезпечують оселю теплом в автономному режимі і дозволяють практично не залежати від гарячого водопостачання монополістів. Працюючи від природного, невичерпного, безкоштовного джерела енергії, сучасні сонячні колектори допомагають заощаджувати власні кошти на створення умов для комфортного проживання в будинку. А при правильному використанні та обслуговуванні таке обладнання прослужить не одне десятиліття. До того ж, воно дуже зручне в експлуатації.

Вже зараз у Херсоні є будинок, в якому встановили СЕС. Це ОСББ «Кольцова, 55». За згодою інших мешканців, один з жильців встановив таку батарею. Причиною стало те, що на трансформаторній підстанції відбуваються постійні аварії, і будинок досить часто мав проблем з енергопостачанням. За допомогою геліоколектора вдалося вирішити проблему. Ініціатор встановлення батареї уклав з існуючим ОСББ договір оренди ділянки на даху на 49 років. Подавши заяву-повідомлення до «Херсонобленерго», він домігся встановлення «зеленого тарифу».

Переваги сонячних батарей

Якщо порівнювати їх з іншими джерелами енергії, сонячні батареї можна вважати найбільш ефективними. На жаль, багато людей зупиняють свій вибір на бензо- і дизель-генераторах. Безсумнівно, такі пристрої вирішують проблему, якщо електрика потрібна не цілодобово і є можливість постійного постачання палива.

Тим не менше, у такого генератора є істотні недоліки: він пожежонебезпечний, служить джерелом вихлопних газів і просто дуже сильно шумить. У зв’язку з активним використанням викопних енергоносіїв в якості палива, відбувається швидке збільшення концентрації СО2 в атмосфері. Не забуваймо також про те, що Україна прагне до зменшення викидів шкідливих речовин, а завдяки переходу на альтернативні види енергії ми позбуваємося руйнівника нашої екології.

На відміну від генератора, сонячні батареї не вимагають дорогого палива, цілком безпечні для людини і навколишнього середовища, абсолютно безшумні та відрізняються довговічністю і надійністю.

Скільки коштує сонячна батарея та скільки вона виробляє енергії

Загалом для невеликого будинку вистачить батареї з потужністю в 2-3 кВт, яка може бути розміщена на даху, оскільки така конструкція займає всього 20-30 кв. м. Залежно від місця розміщення, батарея вироблятиме за рік 2200-2800 або 3300-4200 кВт*год електрики відповідно, що може задовольнити енергетичні потреби сім’ї з 3-4 людей (без врахування теплопостачання).

Собівартість сонячної фотоелектричної батареї потужністю 1 Вт становить близько 5 доларів США. Окупність енергії, яка виробляється сонячними батареями, складає більше 10 років. Вартість 1 кВт*год електроенергії, яку виробляють фотомодулі, сьогодні значно вища ніж для традиційної енергетики. Проте слід зауважити, що, по-перше, ця величина має тенденцію до зменшення для сонячної енергетики та до зростання – для традиційної, а по-друге, сонячна енергетика може успішно конкурувати з традиційною в тих випадках, коли споживання енергії порівняно невелике. Наприклад, трапляються ситуації, коли підвести електроенергію від загальної електромережі дорого або зовсім неможливо. Тоді на перший план виступає не вартість електроенергії, а саме необхідність тих функцій, які здійснюються за рахунок електроенергії.

Ефект від використання сонячних фотоелектричних модулів у різних галузях підвищується, якщо використовуються економніші споживачі енергії, спеціально розроблені для роботи з фотомодулями (лампи освітлення, холодильники, насоси, телевізори). До речі, термін роботи таких батарей майже необмежений: вони можуть слугувати до 50 років.

На українському ринку вже представлений досить широкий асортимент моделей сонячних колекторів від різних виробників. Компанії пропонують багато видів обладнання, що відрізняється за зовнішнім виглядом, внутрішньою структурою, за принципом перетворення сонячної енергії та спеціалізацією.

«Зелений тариф» для власників сонячних батарей

29 грудня 2015 року вступила в дію відповідна постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, згідно якої встановлено «зелений» тариф на електричну енергію для приватних домогосподарств, які виробляють електрику з енергії сонячного випромінювання за допомогою об’єктів електроенергетики, які вмонтовані (встановлені) на дахах та/або фасадах будинків, будівель та споруд, і величина встановленої потужності яких не перевищує 30 кВт.

Це дає змогу не лише значно економити енергоресурси, а й продавати надлишки отриманої електрики до загальної мережі.

Альтернативні види енергії для дачних кооперативів

Не тільки жителі міста користуються альтернативними видами енергії. Мешканців Херсонської області та дачників також зацікавили такі альтернативи.

Переважно дачні кооперативи розміщені на відстані від міста, навіть бувають випадки, коли підключення чи проведення світла, газу і води неможливе або дуже дороге. Тому альтернатива звичайним комунікаціям на зразок сонячних батарей для дачі може бути не лише модною фішкою, а й необхідністю. Це можливість подивитись телевізор, підключили холодильник, зарядити мобільний телефон, освітити на території дачі віддалені місця.

Саме тому, встановивши сонячні батареї для дачі, можна значно зекономити кошти, при цьому отримавши незвичне та цілком незалежне джерело електрики. І багато хто з херсонських дачників вже встановили такі батареї та вітряки для самостійного добування світла.

Це вже працює

Херсонці сьогодні активно впроваджують у життя сонячну енергетику. Такі сонячні батареї встановили у шістьох херсонських садочках, зокрема у №№ 5, 7, 20, 21, 56 та 71. Геліоколектори розміщені як на даху цих закладів, так і в басейнах для підігріву. Керівники вже відчули економію в оплаті за тепло після того, як вода стала підігріватися за допомогою такої електрики.

Також у Херсоні є намір обладнати сонячними батареями басейн у спортивній школі. Ініціювала цей проект міська влада, яка запевнила, що взимку та в будь-яку погоду пристрої здатні нагрівати воду в душових кабінках до 30 градусів. Подібне новаторство місту обійшлося у 230 тисяч гривень. Однак у мерії кажуть, що вже через кілька років ці гроші повернуться у міський бюджет.

Місцевий координатор житлово-комунальних та

енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аелітта Олійник