Мандрівний фестиваль Docudays UA у Херсонській області: Підсумки та результати

22 Січня 2016 07:45
nk-online.tv

nk-online.tv

Майже 4 тисячі жінок та чоловіків, 117 спеціальних показів, 55 унікальних локацій, 13 просвітницьких заходів, 33 документальні стрічки, 69 матеріалів у ЗМІ і все це за 7 днів. Такі результати Docudays UA у Херсонській області.

Місяць тому в Херсонській області закінчився ХІІ Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Ми пережили новорічні та різдвяні свята, отже, настав час рахувати та підбивати підсумки.

Для нас все почалось ще 8 років тому, коли Фестиваль вперше відбувся в Херсоні. Це було тільки місто, нас було 3 активістки, прес-конференцію ми давали в ДКТ (бо безоплатно). Для гарних фото маскували плакатами фестивалю та штучними пальмами батареї на задньому фоні. У кінозалі на Червоностудентьскій (він же «Ілюзіон») збиралось до 10-15 осіб. І це було кайфово. Тепер наша команда налічує до 30 людей по всій області, ми маємо можливість показів в найгарнішому кінотеатрі, на відкритих показах в залах не буває менше 50 осіб, а на спеціальних збирається до 120 осіб одночасно. Але головне, що і зараз наша команда відчуває ті ж почуття: неймовірний ентузіазм, бажання працювати, бажання говорити з людьми про вічні цінності. Про права людини. Мовою кіно, мовою емоцій.

socioprostir.org.ua

socioprostir.org.ua

Весь цей час ми не знаходимось в гонитві за кількістю. Тільки якість! Протягом останніх років за місяць до початку Мандрівного фестивалю в області ми збираємось разом з нашими партнерами на дводенну зустріч. Знайомимось з новими фільмами, визначаємо особливості цьогорічного фестивалю, працюємо над темами для обговорень після фільмів, ділимось досвідом та планами. Саме на таких зустрічах колективний розум народжує фішки фестивалю, як от: виставка фото на заборі посеред міста, або тест на права людини в найбільшому Торгівельному центрі, фотоконкурс в маленькому селі та багато іншого.

Але за якістю й про масштаби ми не забуваємо. У 2015 році у нас стало ще більше партнерів і ще більше глядачів. Вперше покази відбулись у с. Любимівка, Каховського рйону, смт. Нововоронцовка, с. Давидів Брід, Великоолексанрівського району, с. Нова Збур`ївка та село Олексіївка Голопристанського району, м. Таврійськ. А що більше тішить, що вони продовжились у всіх районах, які доєднались до того. Бо ми знаємо, що це як вірус J Традиційно Мандрівний фестиваль завітав до Білозерського, Бериславського, Великоолександрівського, Голопристанського, Чаплинського, Нововоронцовського та Каховського районів, м. Херсон, м. Каховка, м. Нова Каховка, м. Гола Пристань.

socioprostir.org.ua

socioprostir.org.ua

Не хочу переобтяжувати текст своїми цитатами з фінального описового звіту. Там тільки опис цільової аудиторії фестивалю займає пів сторінки. Але я дуже рада, що ми змогли організувати покази для нової поліції, для батьків-опікунів, для дітей-сиріт, людей поважного віку та багатьох інших.

Мені дуже подобається як про Фестиваль сказав один із наших глядачів: «Докудейс – подія, яка порушує серйозні проблеми. Цей фестиваль для людей, які вміють ставити собі запитання і відповісти на них щиро. Суспільство не ідеальне, і ми повинні обговорювати проблеми. В нас є шанс їх вирішити. Українці заслуговують кращого».

Темою цьогорічного Docudays UA була пропаганда та маніпуляція. Ми багато про це говорили, дискутували, ділились досвідом. Але в результаті, наші думки були схожі. І неважливо де проводилось обговорення фільмів – у Голій Пристані чи у Великоолександрівці. Отже, завершити хочеться словами однієї з глядачок, якими умовно можна підсумувати наші обговорення:

«Але ж від кожного з нас залежить майбутнє нашої країни, і те, як будуть у подальшому розвиватися події, залежить лише від нас. Якщо кожен зробить хоча б маленький внесок, то жити стане краще. Треба починати з себе»

Нагадаємо, що мета Мандрівного фестивалю – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний

Організатори

Українська Гельсінська спілка з прав людини

ГО «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»

Партнери

Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини

Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні

Наталя Чермошенцева, “Соціопростір”