Які книги українською мовою чекати на початку 2016 року

25 Грудня 2015 16:34

89_main_ukrУкраїнські видавництва поділилися планами на перший квартал 2016 року. І вони вражають. Вже в перші місяці українською мовою вийде безліч актуальних, якісних та цікавих новинок як у художній літературі, так і в бізнес-сегменті. І це лише мала частина того, що вже відомо.

Орвелл та біженці: Невідома історія Колгоспу тварин, Андреа Чалупа

У цій книзі розповідається про незвичайні та важкі обставини появи першого в світі перекладу культового твору Джорджа Орвелла «Скотний двір», який був здійснений саме українською мовою. Тут розповідається про невідомі широкому загалу сторінки життя Джорджа Орвелла, який доклав дуже багато зусиль, щоб відкрити західному суспільству справжню суть радянського тоталітарного режиму. А ще описується життя і побут українців в німецьких таборах для переміщених осіб (DP camps), в яких і з’явився український переклад «Скотного двору». Також зі слів очевидця, Олексія Кейса, ми дізнаємося про ті страшні події, які в 20-30 рр. минулого століття відбувалися на території України і всього Радянського Союзу, — саме вони й спонукали Джорджа Орвелла до написання «Скотного двору».

Повне зібрання прозових творів у трьох томах. Том 1, Говард Філіпс Лавкрафт

Лавкрафт з тих письменників, які не потребують особливого представлення. Важко переоцінити вплив його творчості на сучасну літературу фантастичного і містичного, так само як на масову культуру в цілому. Черпаючи своє натхнення в творах іншого видатного американця, Едгара Алана По, Лавкрафт зміг створити свій абсолютно оригінальний літературний світ міфів та темних пророцтв, забутих богів далеких згаслих зірок і нічних мрій, в яких відкривається похмура прихована правда. Літературна спадщина Говарда Філліпса Лавкрафта використана в багатьох фільмах, у творах образотворчого мистецтва, а за кількістю продовжувачів його літературних традицій він може позмагатися з будь-яким іншим письменником світу.

Розбійник, Роберт Вальзер

Еліас Канетті вважав Роберта Вальзера одним з найзагадковіших німецькомовних письменників, а Сьюзен Зонтаг взагалі вважала його одним з найбільших письменників ХХ століття. А ще його називають попередником Кафки… В цілому ж Роберт Вальзер уособлює своїм життям і творчістю цього, можна сказати, «еталонного художника», для якого література і дійсність сплелися в нерозривний клубок його хворобливої творчості. Роберт Вальзер значну частину свого життя провів у психіатричній лікарні з діагнозом шизофренія.

Ориѕ magnum Роберта Вальзера, роман «Розбійник», багато хто вважає однією з найдивніших книг у світовій літературі. Цей роман був написаний дивним своєрідним способом — схематичними мікрограмами, для розшифровки яких знадобилося більше 15 років. І донині цей загадковий роман, написаний Вальзером для себе і без надій на публікацію, залишається певним ребусом.

Хвороба Кітахари, Крістоф Рансмайр

Крістоф Рансмайр — провідний австрійський письменник. Незважаючи на публікацію всього чотирьох романів, його твори здобули визнання в усьому світі, а сам автор став лауреатом багатьох премій, серед яких — Премія імені Франца Кафки та Велика державна премія Австрії з літератури.

Роман «Хвороба Кітахари» критика відносить до жанру «альтернативної історії». У романі описується постапокаліптичний світ Німеччини після Другої світової війни. На відміну від нашої реальності, в романі Рансмайра окупаційні американські сили замість «плану Маршалла» проводять в підкореній Німеччині вигаданий автором «план Стелламура», який стає покаранням для всього населення.

Виголошується Лот 49, Томас Пінчон

Пінчон — це письменник, який сколихнув уяву кількох поколінь і постаті якого вже багато років ніхто не бачив, якщо не рахувати його появи у якості самого себе в серіалі Сімпсони, та й то з пакетом на голові. Його вважають іконою американського постмодернізму, про його творчість запекло сперечаються провідні світові литкритики, а кількість пояснень та інтерпретацій його творів за своїм обсягом наближається до самих романів Пінчона.

Він — письменник, який, описуючи Америку «золотих 60-х», насправді завжди пише про всіх нас, наші бажання та наші вроджені вади. І, власне, — це письменник, без якого серія «Майстри світової прози» буде виглядати неповною.

Любовні життя, Оксана Луцишина

Оксана Луцишина, дослідниця творчості Бруно Шульца і Вальтера Беньяміна, автор кількох книжок віршів та збірок малої прози, у своєму другому романі розповідає пронизливу історію про кохання та вигнання. Йора зустрічає Себастьяна — і саме з цієї зустрічі починається її інше, справжнє життя. Ключем до роману «Любовні життя» є, зокрема, колода карт Таро, але в той же час це реалістична сюжетна «емігрантська» проза з чітко окресленою соціальною проблематикою. Ця іронічна та ніжна, інтелектуальна і романтична, майже невигадана і абсолютно фантастична історія з нальотом м’якого гумору та безжального сарказму гарантовано подарує вам радість, задоволення від читання і навіть трохи катарсису.

Тонка срібляста нитка, Поліна Жеребцова

Тонка срібляста нитка — це не просто образ, а символ смерті. Військові називають її «розтяжкою». Підступна, як і сама смерть, тому що її може виявити тільки несподіваний сонячний промінь — і тоді вона недобре блисне, бо жертва спасеться, а це для смерті — ураження.

Нова книга Жеребцової Поліни оповідає про дві чеченські війни суворо і несентиментально, і цим пронизує до глибин людської свідомості. Ось дівчинка школярка приходить з банкою, повною коштовностей, і тихо хвалиться, що брат, ризикуючи життям, приніс дві валізи з ювелірного магазину. І ризикуючи життям, сивий учитель живе в руїнах великого будинку, де вціліло його житло і де вже не чути рідних голосів… Від голодної смерті рятує розтоплений сніг або казан юшки, звареної на вогнищі у дворі, і пошуки їжі в розбомблених будинках, де можна не помітити «розтяжку».

Кумедна коронація, Джеремі Стронг

В книгу входять дві нові повісті Джеремі Стронга в чудовому українському перекладі Віктора Морозова. Про те, як неординарна сімейка Ніколаса і їх сусіди вирішили всією вулицею відсвяткувати народження королівської двійні, розповідається в повісті «Кумедна коронація». У ній, до речі, досить несподівано з’являється і… Ракета на чотирьох лапах.

У повісті «Різдво з близнятами» читачі знову зустрінуться з родиною Ніколаса в той момент, коли тато хлопчика втрачає роботу. Як на зло, це відбувається мало не напередодні Різдва. А як же різдвяні подарунки, без яких ніяк не обійтися маленьким Сирочку та Помідорці? На допомогу родині несподівано приходить Девід Дампер, який пропонує двійнятам рекламувати одяг для дітей.

Чоловіки, жінки і діти, Юлія Мусаковська

Це книжка дуже відкритої та глибокої поезії, де змішано все, з чим і як ми живемо останні роки: разючі зміни, біль, страждання, втрати, війни… Але, як дорогоцінні камені, тут просвічують паростки чогось світлого і теплого, що можна назвати щастям жити.

Крім того, в першому кварталі побачать світ книги з психології, ділова література і біографії. Зокрема, одне з видавництв, яке спеціалізується на бізнес-літературі, обіцяє видати їх як в паперовому, так і в електронному форматах. Дванадцять з двадцяти книг, які є бестселерами авторитетного The New York Times.

Першими з друку вийдуть:

  • мемуари першої леді, сенатора і держсекретаря США Хілларі Клінтон «Важкі вибори»;
  • книга, яку рекомендують прочитати Марк Цукерберг та Білл Гейтс — «Чому нації занепадають?» Дарона Ейсмоглу і Джеймса А. Робінсона;
  • книга від автора бестселера «Величні за власним вибором» — «Від Хорошого до Величного» Джима Коллінза;
  • новинка від лауреата Пулітцерівської премії-2015 Елізабет Колберт «Шосте вимирання: неприродна історія»;
  • «Результативний конфлікт. Незгода – це сила, що працює на вас» П. Т. Коулман і Р. Фергюсон — стратегії врегулювання яскравих і часом небезпечних спалахів конфлікту.