Як херсонці можуть допомогти воїнам АТО

9 листопадаа 2015 11:23
Кришки-300x156

visnik.ks.ua

Ось уже близько шести місяців українці збирають пластикові пляшки та кришечки для подальшої переробки та виготовлення протезів та частин до них для воїнів АТО. Активну участь в акції беруть і херсонці.

«Нам з вами вдалося зібрати 515,8 кілограм кришечок менше, ніж за пів року! Велике спасибі всім», – сказала херсонська волонтерка Валентина Крицак.

Збирають кришки і українці з окупованого Криму: «Влітку я дізналася про всеукраїнську акцію збору кришечок. У мене бувають справи в Херсоні, тому я знайшла тут пункт збору – це палатка «Патріотична скарбничка» на площі Свободи. При нагоді кожного разу везу з Криму пакет із кришками. Таким чином ми можемо допомогти нашим пораненим бійцям, це не потребує фінансових витрат. До того ж, довкілля стає чистішим», – розповіла кримчанка Ельмаз Алієва.

Півтонни – цифра чимала. Проте, на протез руки для бійця АТО необхідно 500 тис. кришечок, на протез ноги – 850 тисяч. До речі, їх не роблять із кришечок безпосередньо. Сировина, отримана після переробки пластмаси, йде тільки на виготовлення дрібних частин у суглобовій частині протезу. Або ж кришечки продаватимуть і на виручені кошти купуватимуть протези для воїнів.

Ідея збору кришечок від пластикових пляшок з’явилася у 2010 році в Туреччині. Студенти Стамбульського медичного університету збирали і здавали кришечки на утилізацію, щоб переробити їх на інвалідну коляску тому, хто її потребує. Збором кришечок із 2012-го року займаються і поляки, щоб на виручені гроші придбати ліки для інвалідів, зробити інвалідну коляску чи оплатити дорогу операцію.

Ми ж займаємось такою благодійністю задля того, щоб хоч якось допомогти та підтримати наших захисників. Зібрати трохи кришечок – не така вже й проблема, особливо, коли люди купують напої у пластикових пляшках. Тому, зробіть дві добрі справи одразу – допоможіть бійцям АТО та збережіть довкілля!

У нашому місті кришечки можна здавати за адресами: патріотична палатка «Скарбничка» на площі Свободи та секонд-хенд «Ома» на вул. Радянська.

Альона Мовчан, “Херсонський вісник”