Кримський Таврійський національний університет можуть відродити у Херсоні

19 Серпня 2015 12:20
Таврійський національний університет імені Вернадського

Таврійський національний університет імені Вернадського

На материковій Україні є можливість відновлення кримського Таврійського національного університету імені Вернадського, стверджує голова громадської організації «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український Дім» Андрій Щекун.

Про це він сказав на прес-конференції в Києві 17 серпня, повідомляють Крим.Реалії.

На думку Щекуна, університет може працювати в Херсоні.

«Наша позиція чітка – Таврійський національний університет має існувати хоча б у Херсоні. І для цього є всі передумови та можливості», – сказав Щекун.

За його словами, якщо діяльність донецьких і луганських вишів, які перебували на окупованій території, відновлена на материковій Україні, то цього не можна сказати про жоден із 11 кримських вузів.

«Чому сьогодні наші викладачі, доктори наук, професори шукають собі роботу? Це ті, які виїхали сьогодні. І цей потенціал сьогодні не використовується Міністерством освіти і науки, і це теж стає дивним», – зазначив Щекун.

Як повідомлялось, заступник міністра освіти і науки України Олег Дерев’янко раніше назвав відновлення діяльності кримських вузів на материковій частині України «гарною ідеєю». У той самий час, він відзначив, що для її реалізації необхідна «критична маса викладачів».

Таврійський національний університет імені Вернадського був найбільшим вищим навчальним закладом у Криму, існував з 1918 по 2014 рік. Після анексії Криму Росією виш перейменували на Кримський федеральний університет імені Вернадського.

Низку вишів Донецької та Луганської областей перевели з окупованих територій до інших міст України. Зокрема Донецький національний університет відновив свою діяльність у Вінниці.