Херсонці допомагають книгозбірням Донбасу

18 Липня 2015 13:41
facebook.com

facebook.com

Мета акції «Букініст — Booking East» — зібрати якомога більше книжок для бібліотеки прифронтового міста Лисичанськ, що на Луганщині. Раніше книгозбірня надіслала кілька тисяч листів по всьому світу з проханням допомогти із якісною сучасною літературою для своїх маленьких читачів. Після звільнення від бойовиків улітку минулого року до Лисичанська потрапило чимало внутрішніх переселенців з районів, де велися бойові дії. У місті з’явилося багато нових жителів із дітьми, які стали читачами бібліотеки. Попит на літературу виріс, існуючий книжковий фонд його не задовольняв.

У Херсоні ініціативу лисичанців підтримали кілька громадських організацій: «Вільне місто», Херсонський осередок «ФРІ», Центр соціального служіння «Милосердя», Центр туризму і пригод «ХЕРСON» та Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міста Херсона. Тепер вони разом збирають книжки для відправки в зону на схід.

«ХММГО «Вільне місто», представником якого я виступаю, відгукнулося на заклик. До того ж керівниця нашої громадської організації народилась у Лисичанську, а особисто у мене чимало друзів і знайомих живуть у Слов’янську та Краматорську, отже, я не з чуток знаю, що таке війна та руїни. На мою думку, книжка є основою виховання особистості та формування її світогляду», — коментує координатор акції в Херсоні Євгенія Вірлич.

Ми маємо дбати про підростаюче покоління, а основою будь-якого виховання є читання / фото зі сторінки акції у facebook

Ми маємо дбати про підростаюче покоління, а основою будь-якого виховання є читання / фото зі сторінки акції у facebook

Зі слів організаторів, мешканці Херсона щиро відгукнулися на пропозицію зібрати книжки для бібліотеки з Лисичанська. «Несуть не тільки прочитані, а й нові книжки, — продовжує пані Євгенія. Усі — у відмінному стані. Лисичанська бібліотека просила звернути особливу увагу на книжки українською мовою. До нас приносять чимало саме таких. Наразі зібрано понад 500 екземплярів. Також надходять прохання забрати книжки самовивозом. Таких — близько тисячі. Приємно, що відгукнулися не тільки з Херсона, а й з інших міст, зокрема і з окупованого Криму».

Громадські активісти просять людей продовжувати долучатися до збору книжок для відправки на Донбас, адже війна триває, а інфраструктура багатьох міст і сіл руйнується. «У багатьох вдома знайдеться книжка, яка була б цікава дитині, але вона вже прочитана. Якщо є можливість, подаруйте діткам звільненого від війни міста якісну книжку, — наголошує Євгенія Вірлич. — Разом із книжкою діти матимуть змогу отримати якісну освіту і швидше оновитися після пережитих жахів. Ми приймаємо всі книжки. Якщо вони не будуть актуальними для дитячої бібліотеки в Лисичанську, передамо їх до інших бібліотек звільнених від війни міст. Із початком війни в Україні відвідувати книгозбірні стали частіше — і діти, і дорослі. Зокрема — у звільнених від війни містах».

У Херсоні діють кілька пунктів збору книжок: міський гуманітарний центр роботи з внутрішньо переміщеними особами (вул. 295-ї Стрілецької дивізії, 6/9), храм Покрови Пресвятої Богородиці (вул. Патона, 8А), Центр туризму і пригод «ХЕРСON» (вул. Суворова,8). Звіти про надані книжки та благодійників можна знайти на офіційній сторінці ХММГО «Вільне місто» у Facebook.

Іван АНТИПЕНКО, «День»