У Херсоні обговорили стандарти журналістики

6 Квітня 2015 08:10
khersonci.com.ua

khersonci.com.ua

Днями у Херсонському державному університеті провели круглий стіл присвячений професійним та етичним аспектам журналістської діяльності Херсонської області.

Член громадської організації Наталія Чермошенцева на початку засідання круглого столу зазначила, що тема, яку обговорювали, виникла приблизно півтора роки тому, коли громадські організації Херсонщини вперши поїхали до Львова та зрозуміли, що деякі непорозуміння серед Заходом – Півднем – Сходом все таки існують.

Саме тоді у активістів ГО з’явилася ідея стажування громадських активістів, журналістів, які формують розуміння певних речей у суспільства, щоб жителі Півдня їздили до Західної України і вдома розповідали про її життя та навпаки. Тоді справа інформаційного кола, інформаційної політики буде простіше та швидше розвиватися.

Тому на засідання круглого столу, в рамках проекту «Схід-Захід. Простір діалогу» були запрошені представники Хмельницької, Львівської, Чернівецької, Вінницької, Чернігівської областей. Були присутні на заході і викладачі та студенти факультету філології та журналістики ХДУ, а також журналісти місцевих видань.

Заступник завідувача кафедрою соціальних комунікацій Ольга Рембецька зазначила, що на сьогоднішній день проблема достовірності та об’єктивності існує серед журналістських кіл.

«Я вважаю, що сьогодні, під час війни, такі стандарти журналістики, як точність, оперативність, неупередженість, повнота, відокремлення фактів від коментарів і найголовніше – дотримання етичних стандартів мають бути пріоритетом. Найголовнішим стандартом під час війни мають бути точність та достовірність фактів», – підкреслила Ольга Рембецька.

Вона також наводила факти, до речі, на реальних прикладах українських журналістів, як не треба себе поводити працюючи в зоні бойових дій.

В свою чергу представник Інституту масової інформації Роман Кабачій зазначив, що довгий час для України Херсонщина знаходилась в центрі уваги, це стосується с. Стрілкове на Арабатській стрілці. Тоді всеукраїнські ЗМІ виясняли знаходились там російські військові чи ні.

На думку журналіста-експерта, саме журналісти Херсонщини мали приділяти більше уваги цій проблемі, це стосується і окупованого Криму.

Також в ході круглого столу обговорили і проблему вимушених переселенців. Наталія Чермошенцева підкреслила, що хотілось би більше бачити матеріалів про них у херсонській пресі.

Джерело: Херсонці