Херсонців запрошують відвідати живий тропічний куточок

1 Квітня 2015 07:27
IMG_0049

Леопардовий еублефар

«Рідна Херсонщина» вже розповідала про те, що у Херсоні існує загальнодоступний тропічний куточок живої природи, в якому мешкають рідкісні тварини. Будь-хто з жителів міста може побачити і, навіть, доторкнутися  до цих екзотичних істот. Куточок знаходиться у магазині товарів для дітей «Тралі Валі», за адресою вул. Потьомкінська (Карла Маркса) 53. Організацією куточка та доглядом за тваринами займається юний зоолог Михайло Лінецький. Михайло навчається у 4 класі Херсонської спеціалізованої школи №30. При школі відвідує біологічний гурток, крім зоології захоплюється спортом, зокрема тенісом та гімнастикою.  До того ж вчиться на відмінно. За словами батьків,  захоплення зоологією у сина з’явилося ще у три роки. Під час нашої останньої зустрічі Михайло розповідав про те, що планується розширення куточка, і ось довгоочікувана подія відбулася.

IMG_0047«Загалом у живому куточку донедавна мешкало дві ящірки, змія, папуга та акваріумні хижі рибки. Тут проживає дві бородаті агами – самець Іскандер, йому 3 роки, а також самка Маргарита, їй півтора роки. Раніше було два самці бородатої агами, але вони постійно конфліктували між собою, тому довелося одного віддати. Агами – ящірки родом з Австралії. Ще у куточку живе Каліфорнійська королівська змія на ім’я Аманда, їй 2 роки. Також серед мешканців варто виділити Алекса – африканського сірого папугу (жако). Він і наймолодший серед мешканців – йому менше року. Особливістю жако є словниковий запас, котрий у середньому становить 500 слів. Усі тварини підходять для зоологів-новачків, особливих труднощів з ними не виникає, і всі вони безпечні. При бажанні, кожен з відвідувачів може взяти потримати їх в руках. Останніми у куточку з’явилися дві леопардових еублефари. Це досить велика ящірка з роду еублефарів, родини Гекконів. Походить з предгір’я Південно-Східного Афганістану, Північно-Західної Індії та Пакистану. Самця звуть Оскар, а самку – Патрісія», – розповів юний зоолог.

IMG_0050Варто відзначити, що інтерес до тропічного куточку зростає. З кожним днем все більше херсонців, особливо шкільного віку, приходять дізнатися про незвичних тварин. Засновник куточка із задоволенням проводить екскурсії для відвідувачів та відповідає на їхні питання.

«З найближчих планів – зробити можливим фотосесію, а також створити умови для відвідувачів бути присутніми під час годування тварин. Крім того, хочу створити гурток, котрий міг би об’єднати однодумців. Гурток стане своєрідними курсами для тих хто хоче завести екзотичних тварин», – коментує свої плани на майбутнє Михайло.

«Ми всіляко підтримуємо захоплення сина. Бачимо, що для нього це заняття не просто хобі, а серйозна справа. Він вивчає спеціальні книги, дивиться передачі», – коментують «Рідній Херсонщині» батьки Михайла.

Каліфорнійська королівська змія на ім’я Аманда

Каліфорнійська королівська змія на ім’я Аманда

Довідка.

Леопардовий гекон (Eublepharis macularius) — досить велика ящірка з роду еублефарів, родини Гекконів (Gekkonidae). Походить з предгір’я Південно-Східного Афганістану, Північно-Західної Індії та Пакистану. Тримається кам’янистих схилів невисоких гір, майже позбавлених рослинності. Активність сутінкова та нічна. Іноді зустрічається у закріплених чи напівзакріплених пісках.

Тарас Букрєєв, “Рідна Херсонщина”