Нові тарифи на воду: скільки тепер платитимуть херсонці

13 Січня 2022 21:51

Майже на 5 відсотків з 1 січня здорожчала вода для споживачів. Це не тільки у Херсоні. Тарифи на воду зросли по всій Україні. Скільки тепер платитимуть херсонці, з’ясовувало Суспільне.

Микола живе у багатоквартирному будинку у Дніпровському районі Херсона. Економити воду не виходить, говорить чоловік, бо в сім’ї маленька дитина.

“За минулий рік я платив у місяць 300 грн. По кубах у мене виходило 7-8 кубів. Я плачу просто з переплатою. Тепер вода коштуватиме мені 400-500 грн, плюс абонплата. Це буде виходити десь 600 грн. Я просто не розумію сенс цього підвищення. У людей і так грошей немає. Я працюю, то ще півбіди. А як пенсіонери?”, – каже херсонець.

Людмила Чайка – голова ОСББ трьох будинків на вулиці Миру. Нарахування оплати за водопостачання і водовідведення залишає багато питань у херсонців, говорить жінка.

“На сайті міського водоканалу (бачте, зробила собі скріншот) написано, що є два типи нарахування: для тих, у кого вже встановлений лічильник загальнобудинковий на воду, і для тих, у кого він ще не встановлений. Так ось, різниця між цими двома споживачами приблизно 1 гривня. Тобто не зрозуміло, у чому воно відрізняється, не зрозуміло, як надовго у нас ця абонплата буде на цьому рівні, бо затверджує граничний розмір абонплати Кабінет міністрів”, – говорить Людмила Чайка.

Оксана Білоус, заступниця директора з економіки та фінансів Херсонського водоканалу, говорить, відтепер споживач сплачуватиме окрім централізованого водопостачання і водовідведення і за абонентське обслуговування. Раніше споживачі зіткнулися з цим поняттям у галузі газо- і теплопостачання, продовжує жінка.

“Буде багато виникати питань, пов’язаних з повіркою приладів обліку. Я б хотіла звернути увагу, щоб споживачі також розмежовували розуміння у світлі законодавства про те, що сьогодні ми маємо два види обліку – це розподільний і комерційний облік. Так ось – комерційний облік і входить в абонентську плату. Тоді як квартирні прилади обліку, їх повірка все ж таки залишається за споживачем”, – каже заступниця директора.

За словами Оксани Білоус, 35 грн 65 коп. нараховуватимуть на кожен особовий рахунок незалежно від кількості людей, які проживають, – стільки платитимуть жителі багатоквартирних будинків без лічильника.

“Абонентську плату споживач сплатить один раз на місяць і вона не буде залежати від обсягів споживання. Це буде стала плата. Наприклад, якщо ми говоримо про мешканців багатоквартирного будинку, не облаштованого приладом комерційного обліку, на сьогодні плата за абонентські послуги централізованого водопостачання становитиме 17.75 копійок, плата за абонентські послуги централізованого водовідведення становитиме 17.90. Це все з ПДВ”, – говорить Оксана Білоус.

Обов’язкове встановлення загальнобудинкового лічильника на воду у багатоповерхівках також викликає непорозуміння у людей, говорить Людмила Чайка.

“Чому люди проти? Тому що їх налякали міфами, якщо буде різниця між сумою квартирних нарахувань і сумою, що показує загальнобудинковий лічильник на воду, то цю різницю розпорошать на всіх. І всі будуть платити за тих, у кого магніти стоять, хто по краплинці стягує собі у тазок. Якщо у будинку є хоча б одна людина, у якої немає квартирного лічильника, це автоматично означає, що як тільки з’явиться загальнобудинковий лічильник у підвал, то саме на цю людину або цих людей лягає ця різниця. Ці люди автоматично стають незацікавленими не мати внутрішньоквартирного лічильника”, – каже Людмила Чайка.

Мешканцям приватного сектору, говорить Оксана Білоус, абонентську плату нараховуватимуть іншим чином.

“Там, де не має приладу обліку в приватному будинку, там буде застосовуватися та сама абонентська плата, як і для мешканців багатоквартирних будинків, які не облаштовані вузлом комерційного обліку, там, де будинок має прилад обліку, ми його вважаємо комерційним приладом обліку і плата за абонентське обслуговування за абонентське водопостачання становитиме 30, 65 грн, а за водовідведення така ж сама, як і для всіх інших, тобто 17.90 грн”, – каже заступниця директора з економіки та фінансів Херсонського водоканалу.

Оксана Білоус продовжує, таким чином мешканці індивідуальної забудови платитимуть 48 грн. 55 копійок абонентської плати на місяць. Раз на 4 роки водоканал зобов’язаний обслуговувати прилад комерційного обліку у приватних будинках.