17 тисяч жителів Херсонщини, які зробили перше щеплення, не з’явились на друге

20 листопадаа 2021 10:20

На Херсонщині 17 тисяч людей, які вкололи першу дозу вакцини, не з’явилися на повторне щеплення від коронавірусу, коли настав час. Про це у програмі «Сьогодні. Головне» розповів головний державний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич.

«Зараз з ними працюють сімейні лікарі, медичні сестри. До цих питань ми намагаємось долучити і представників місцевого самоврядування. Ця точка 28, 14 днів – це умовно. Якщо день-два пропустили, це нормально, але потрібно завершити курс вакцинації», — каже лікар.

За словами Юрія Ромаскевича, існує затримка із внесенням даних про вакцинацію, бо не вистачає робочих рук. До цієї роботи залучаються і представники місцевого самоврядування, і студенти-волонтери, які допомагають нам вносити це до бази даних. Лікар розповів, що майже всі студенти медичного факультету Херсонського державного університету беруть участь у волонтерському русі і допомагають медичним працівникам із тим, щоб люди швидше отримували свої сертифікати.

Крім цього, каже Юрій Ромаскевич, зараз переглядається нормативна база і обмеження для невакцинованих будуть автоматично перенесені до «жовтої» зони карантину.

«Чому це відбувається? Тому що, коли у нас фактично не було достатньо високого вакцинованого прошарку, йшлося про те, що ми починали з вчителів, лікарів, державних службовців. Зараз йдеться про те, що один раз вакцинований – це добре, але потрібно мати повне щеплення. Зараз маємо в області вже понад півмільйона щеплень, я маю на увазі 1 і 2 дози, але, якщо брати у відсотках населення, це приблизно 30-32%», — говорить Юрій Ромаскевич.

Також головний санітарний лікар області розповів, що поступово знижуються показники захворюваності, поступово знижуються показники госпіталізації, завантаженість ліжок.

«Тому за цими показниками, які моніторяться Урядом і на підставі чого комісія техногенно – екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій приймає рішення про переведення до «жовтої», «помаранчевої», «зеленої», «червоної» зон карантину, Херсонщина на сьогодні вже відповідає умовно «помаранчевій» зоні епіднебезпеки. Рішення про переведення області з «червоної» зони до «помаранчевої» або «жовтої» ми очікуємо найближчими днями», — говорить Юрій Ромаскевич.