“Червона” зона карантину на Херсонщині: як жителі області дотримуються обмежень (відео)

16 Жовтня 2021 08:59

З 15 жовтня Херсонщина перейшла до “червоної” карантинної зони епіднебезпеки. Відповідне рішення 2 дні тому прийняла міська комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Які обмеження діють в регіоні та чи дотримуються їх – дізнавалось Суспільне.

У найбільшому в місті торговельно-розважальному центрі на вході до частини магазинів стоїть охорона та перевіряє відвідувачів, чи вакциновані. Охоронець Олександр каже, до магазину пускають, якщо є ПЛР-тест або сертифікат про вакцинацію. Говорить, сертифіката поки сам не має, але є з собою дві довідки, що отримав обидві дози вакцини.

На торговельному острівці продавчиня демонструє сертифікат про вакцинацію. На вході до цього магазину охорони немає. Відвідувач магазину Дмитро каже, є результати тестування, яке робив місяць тому. Тому пропустили, тим більш він був у масці. Каже, тест діє три дні, але він не хворіє і добре почувається.

“На сьогодні увесь персонал вакцинований”, – розказує директор одного з херсонських ресторанів ігор Козлов.

“Ми нікого не змушували та не звільняли. Просто повідомив, що ті, хто хоче виходити на роботу, мають бути вакциновані. Адже ми поставлені в такі рамки, що без вакцини працювати не можемо. Усі співробітники пішли так вакцинувалися без проблем”, – говорить Ігор Козлов.

Сьогодні в ресторані відвідувачів небагато: через карантин та вихідний день. Але ті, хто зайшли, демонструють на камеру зелені ковід-сертифікати.

“Як перевірити, чи вакциновані відвідувачі, ми не знаємо. Пояснень нам не давали. Ми питаємо у людини, чи вакцинована вона. Невакцинованих не пропускаємо. Є люди, у яких є сертифікат на папері, але його не підтягує Дія, є люди, у яких немає Дії, бо немає смартфона. Навіть якщо до мене прийдуть з паперовим сертифікатом, я не можу вимагати паспорт, адже я не представник поліції або інших органів”, – розповів Ігор Козлов.

У червоній зоні карантинних обмежень Продовольчі магазини, магазини з товарами гігієни та першої необхідності та ветеринарної продукції працюють у штатному режим з дотриманням карантинних вимог. ТРЦ, спортзали, фітнес-центри, заклади харчування можуть працювати за умови стовідсоткової вакцинації персоналу та відвідувачів. Окрім 12 спеціальних ковід-патрулів, на інших патрульних поліцейських також накладено обв’язок контролювати дотримання карантинних норм у Херсон, – розказав виконувач обов’язків заступника міського голови Роман Головня.

“Більше 95 відсотків тих лікарень, які відведені у місті, заповнені пацієнтами. Ми також проводимо часткову госпіталізацію до лікарень, які поряд з містом; додатково розгорнули ліжко місця у госпіталі ветеранів війни, який в обласному підпорядкуванні, також відпрацьовується варіант госпіталізації хворих у Білозерську районну лікарню”, – каже Роман Головня.

У лікарні імені Євгена Карабелеша розгорнуто 270 ліжок для ковідних пацієнтів. Щодня тут заповнюється ними одне відділення. В основному госпіталізують у відділення інтенсивної терапії та реанімації, – розказала директорка закладу Алла Малицька.

“Достатньої кількості ліжок немає, як я знаю, у моїх колег і в інших лікарнях. Що стосується забезпечення киснем нашої лікарні та інших лікарень регіону, ситуація стабільна. Здебільшого, завдячуючи роботі адміністрації. Нам доставляють кисень з Дніпра, сьогодні ведемо перемовини, щоб нам з Івано-Франківська доставили кисень. Киснем ми забезпечені на найближчий тиждень точно”, – каже Алла Малицька.

Один з головних критеріїв госпіталізації хворого – оцінка сатурації легень. Перебіг захворювання став важчим, ніж торік, – розказала лікарка.

“Значно більший відсоток потребує кисневої підтримки. Дуже швидко наступає період переходу зі стабільного стану у нестабільний. Тому медичні працівники працюють дуже-дуже напружено. Область отримала деяку кількість препарату, який можна вводити у перші 5 днів захворювання. Препарати розподілено між лікарнями. Щоб їх отримати, треба звернутися своєчасно”, – говорить Алла Малицька.