На будівництво центру “Н2О” у Новій Каховці виділили перші 10 мільйонів гривень

10 Травня 2021 13:51

10 мільйонів гривень на будівництво центру олімпійських видів спорту “Н2О” виділила Новокаховська міськрада Херсонщини.

Це рішення підтримали місцеві депутати від усіх партій, лише троє з них утримались від голосування, повідомляє newday.kherson.ua.

— З питань будівництва “Н2О” я декілька разів спілкувався з міністром молоді і спорту Вадимом Гутцайтом. Він чітко заявив, що це цікавий і потрібний проєкт. Ба більше — це філософія майбутнього і центр якісного надання послуг. Тож ми зараз виділяємо 10 млн грн в якості співфінансування, бо перші 100 млн грн, необхідні для його будівництва, обіцяє надати держава, — розповів міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

За його словами, “Н2О” буде комерційною структурою. Його утримання влітатиме в копієчку. Зокрема, енергоносії та комунальні послуги для нього потягнуть на 21 млн грн/рік. Проте в Новій Каховці впевнені в його окупності.

— Частково ми фінансуватимемо центр з місцевого бюджету. Приміром, за програмою по фізкультурі для наших діточок. Це дуже важлива справа, хоча частина місцевих жителів виступає проти неї. У нашому місті завжди знаходилась група людей, які завжди буде проти чогось. Так було з будівництвом торгового центру “Оскар”, комплексу “Прем’єр”. Але процес урбанізації повинен набувати яскравих барв, — додав міський голова.

Масштабний проєкт з будівництва “Н2О” ініціювало керівництво Нової Каховки. В 2020 році його підтримав президент України Володимир Зеленський. За його словами, центр “Н2О” може стати одним із “магнітів” півдня України.

Як повідомили 7 травня під час наради у Новій Каховці з будівництва центру, зараз в Україні реалізовується 7 подібних ініціатив. Нині тривають останні підготовчі роботи і невдовзі у Новій Каховці очікують отримати дозвіл на будівництво.

Як повідомляв “Новий день”, 5 березня завершився аукціон з будівництва “Н2О”. Його виграло київське ТОВ “Абсолют-Клімат”, яке зголосилось побудувати центр за 299 млн грн.

На розробку проєктно-кошторисної документації “Н2О” витратили біля 4 млн грн з міського та обласного бюджетів. Побудувати його планують у прибережній частині міста на проспекті Дніпровському, 18-а до кінця 2023 року.

Проти спорудження “Н2О” у парковій зоні раніше виступали активісти та частина депутатів Новокаховської міськради. За їхніми словами, будувати там водно-спортивний комплекс не можна, оскільки ця територія є зоною охоронюваного ландшафту. Щоправда, проти виділення 10 млн грн на будівництво “Н2О” протестувати ніхто з них не став.

Олег БАТУРІН. Новий день