Як правильно поводитися із колекторами у Херсоні, – пояснює юристка

25 Квітня 2021 00:54

Про правила та вимоги до кредиторів та колекторів, що повинен знати кожен херсонець, щоб убезпечитись від “вибивання” чужих боргів Українському радіо. Херсон розповіла заступниця директорки Регіонального Центру безоплатної правової допомоги у Херсонській області Олена Іпатенко.

Хто може бути колектором

Це може бути лише юридична особа, зокрема небанківська фінансова установа, яка згідно з чинним законодавством може надавати гроші у позику, зокрема на умовах фінансового кредиту, також вона може надавати послуги з факторингу. Обов’язково така юридична особа має бути включена до реєстру колекторських компаній і вона може діяти в інтересах кредитодавця, тобто первісного кредитора, з яким у споживача був укладений договір в інтересах нового кредитора і обов’язково має бути укладений договір із первісним кредитором або новим кредитором, тобто мати правову підставу на роботу.

Які визначити законність колектору

Серед новел Закону є реєстр таких компаній. Звертаю увагу на те, що законними можуть бути тільки ті компанії, які є у цьому реєстрі, а веде його Національний банк України. Він же контролює діяльність цих компаній і має право їх виключити з реєстру. Зазначу, що вводиться повністю у дію цей Закон з 14 – го липня 2021 року, зараз ще є три місяці для його доробок.

Які правила поведінки діятимуть

На сьогодні вже працюють правила етичної поведінки колекторів з боржниками. Їм забороняється некоректно спілкуватися з боржником, погрожувати або тиснути. Також встановлені чіткі правила – це час спілкування – з 9:00 до 19:00, окрім вихідних, обов’язкове узгодження форми спілкування з боржником,запис на диктофон або камеру зустрічей, яку обидві сторони зберігають. Колекторам самостійно забороняється спілкуватися з людьми, які недієздатні, які мають першу групу інвалідності або є неповнолітніми, забороняється дезінформувати людину, наприклад, на листах, які відсилають боржнику, забороняється писати на кшталт «вимога на повернення коштів» або «Судова вимога», тобто ті фрази, які можуть у споживача викликати хибну думку про якесь рішення «якогось» суду, якого не існує.

Що робити, коли колектори набридають постійними дзвінками

Згідно із Законом взагалі забороняється спілкуватися зі споживачем понад 30 хвилин на добу, використовувати автодозвон, заборонено телефонувати з прихованих номерів телефонів. Також Законом передбачено, якщо людина вважає, що колектор порушує його право, то така людина відповідно до статі 55 Конституції України має право звернутися до суду. Якщо людині погрожують, тиснуть, коли псують майно, коли поширюють неправдиву інформацію, то тут треба не гаяти час, одразу звернутися до поліції, адже такі дії містять ознаки злочину. Але при цьому завжди наголошую, тим хто звертається за допомогою: якщо ви маєте борг, це не звільняє вас від його сплати, але це і не дає права знущатися над вами і чинити протиправні дії. Телефоном людина взагалі може не спілкуватися з такими особами, це – її право. Якщо колекторська компанія працює за Законом, у неї є багато інших способів сповістити боржника про борг і його сплату.

Що таке порука і у яких випадках людина може стати поручителем

Дуже багато ситуацій, зокрема, і на Херсонщини, коли людей беруть поручителями, а ті і не знають про це. Зазначу, що, по-перше, до того, як стати поручителем, треба укласти спеціальний договір між кредитором і поручителем. У договорі поруки прописані зобов’язання, яких дотримується поручитель і обов’язково його підпис, тоді людина є поручителем, а якщо хтось когось вказав без підстав, навіть можете і не говорити з особою, яка каже, що вас вказали поручителем. Якщо поручитель є законним і він віддав борг того, за кого поручився, він має право вимоги цього боргу від боржника.

Захист персональних даних

Новим Законом колекторам забороняється використовувати інформацію поза межами цього закону, також не мають права передавати дані жодним третім особам. Також, якщо вам телефонують і розпитують якусь інформацію, ви маєте право не спілкуватися з такими особами.