На Херсонщині стартував благодійний аукціон на підтримку Південної середньовічної експедиції

21 Квітня 2021 16:03
На Херсонщині виставили на аукціон картини для того, щоб підтримати археологічну експедицію, що досліджує фортецю Тягинь – спільну історичну та культурну спадщину України та Литви.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Культурний центр Україна-Литва.

«Ви можете придбати художню роботу, яка вам подобається, і всі кошти будуть витрачені на потреби експедиції. Нам потрібно зібрати 60 тис. гривень за базові потреби (інструменти, харчування та розміщення археологів та волонтерів – 20 осіб х 10 днів x 180 грн на день, матеріали для консервації розкопок)», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, роботи були створені художниками під час пленеру на Херсонщині, серед робіт є як класичні, так і новаторські.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині художники взяли участь у пленері біля Вежі Вітовта на підтримку археологічної експедиції, що у новому сезоні продовжить роботу на місці середньовічної фортеці Тягинь.

Археологічне вивчення пам’ятки поблизу с. Тягинка розпочиналося у 1914 році зберігачем Херсонського археологічного музею Віктором Гошкевичем. Продовження вивчення археологічного комплексу протягом XX ст. та на початку XXI ст. доповнило інформацію про цю пам’ятку, проте ці роботи мали епізодичний, нерегулярний характер. У 2009-2010 роках тут працювали співробітники Національного заповідника «Хортиця». З 2016 року проводить розкопки Південна середньовічна експедиція Інституту археології Національної академії наук України. Ця експедиція – приклад волонтерства в археології. У наступному сезоні на розкопки, якщо не завадить коронавірус, планують зібратися представники Сумщини, Херсонщини та Литви.

Фото: Культурний центр Україна-Литва / Фейсбук