Політолог проаналізував ситуацію в Херсонській міській раді

27 Березня 2021 21:49

Політолог Дементій Білий журналістам видання regionews проаналізував ситуацію в Херсонській міській раді що склалася після обрання нового міського голови та формуванні депутатського корпусу міської ради:

Політичну ситуацію в міській раді ми можемо охарактеризувати як перехідний період, що затягнувся. Виборча казка вже закінчилася та почалися сірі будні: необхідність шукати голоси для ухвалення рішень в міській раді, вирішувати юридичні питання по звільненню старої команди та запрошувати професіоналів або підшукувати вже реалізовані в інших містах успішні рішення щодо розв’язання аналогічних нашим проблем. Але всюди виявляються несподівані складнощі, та процес постійно гальмується.

Політична доцільність підштовхує міського голову в обійми ОПЗЖ, команда якої складається зі старої гвардії колишніх “регіоналів” та деяких молодих обличь. Подібний політичний дрейф є логічним, бо діючий міський голова йшов під прапором відкладання ідеологічних конфліктів заради розвитку Херсону. Але зближення із ОПЗЖ – це, з одного боку, посилення в прифронтовому обласному центрі проросійських позицій, що може бути викликом для національної безпеки. А з іншого – це є загрозою повернення старих та перевірених десятиріччями корупційних схем.

Все це відбувається на фоні епідемії підпалень в місті дорогих автомашин, що є індикатором війни за переділ сфер впливу, війни, про яку ми можемо лише здогадуватися. В результаті відчувається зростання розчарування командою міського голови й навіть розчарування в середині його команди.

Невизначеність ситуації підкреслюється й тим фактом, що Ігор Колихаєв й досі перебуває на двох стільцях. З одного боку, він вже три місяці є міським головою, а з іншого боку, й досі є народним депутатом, бо Верховна Рада з якихось невідомих причин гальмує процес припинення його депутатських повноважень. Тобто складається враження, що Колихаєв не хоче втрачати “запасний аеродром”. Або його хтось тримає у резерві.

Єдине, що поки беззаперечно добре виходить у нового міського голови, це створення святкового настрою у городян. У цій царині, дійсно, ми спостерігаємо революційний прорив. Ще ніхто з керівників міста так красиво не прикрашав центральний майданчик перед міськвиконкомом на свято 8 березня. З іншого боку, казкові свята повинні колись закінчуватися й починатися звичайна робота, але у нас свято затягнулося.