На Херсонщині відсутні кошти на очищення стічних вод

4 Лютого 2021 07:57

Міністерством розвитку громад та територій України запроваджується моніторинг стічної води централізованих систем водовідведення та якості питної води централізованих систем водопостачання.

На жаль, на Херсонщині у більшості населених пунктів санітарно-гігієнічний контроль якості питної води здійснюють вкрай рідко – 1-2 рази на рік. Про це повідомив заступник директора Департаменту розвитку територій обласної державної адміністрації ОДА Іван Чорний під час селекторної наради.

Наразі в області розроблено 18 проєктів щодо будівництва й реконструкції очисних споруд та каналізаційних систем, які готові до реалізації. Єдина перешкода – відсутність коштів у місцевих бюджетах. Адже орієнтовна вартість проєктів становить близько 857 млн грн.

Вирішити проблему можливо лише за рахунок державної підтримки. Для цього необхідно надати результати лабораторних аналізів води, які підтверджують, що вона дійсно не відповідає санітарно-гігієнічним нормам.

За словами т.в.о. голови облдержадміністрації Сергія Козиря, керівництво новостворених громад та всіх районів області має забезпечити контроль щодо здійснення відповідними підприємствами аналізів води та їх роботи з надання населенню житлово-комунальних послуг з водопостачання та водовідведення в цілому.