На Херсонщині може з’явитися платна автодорога

11 Січня 2021 12:20

Частина дороги М-14 від Херсона до Миколаєва може бути передана в концесію, а проїзд нею може стати платним. Про це повідомляє Depo.Херсон з посиланням на видання О Коблево.

Про можливість введення платного проїзду по деяким українським дорогам йшлося на останньому грудневому засіданні Кабміну. Тариф буде залежати від виду транспортного засобу. Так, для мотоциклів, легкових автомобілів, мікроавтобусів та вантажівок загальною масою до 3,5 т ставка оплати – 0,023 євро / км (80 копійок). Для вантажівок масою від 3,5 до 12 тонн і автобусів на 10-29 місць встановлено ставку 0,045 євро / км (1,56 грн). А для вантажних автомобілів масою понад 12 тонн і автобусів місткістю понад 29 пасажирів Кабмін встановив вартість 0,133 євро / км (4,62 грн).

Вже відомий перелік з шости таких маршрутів, серед яких – частина дороги М-14 від Херсона до Миколаєва.

Платні дороги будуть передані в концесію приватним інвесторам. Ці ж інвестори будуть проводити ремонт дорожнього покриття. У Кабміні вважають, що таким чином якісних доріг в країні стане більше – адже інвестор зацікавлений в тому, щоб його дорогою скористалося якнайбільше водіїв.

Вартість проїзду по дорозі буде регулюватися урядом: на законодавчому рівні встановлять максимально можливу ціну, перевищувати яку не можна.