У великих громадах Херсонщини жодна політична сила не змогла створити більшості

5 Січня 2021 09:34

Розбрат, скидання «компромату» й підозри та звинувачення в усіх смертних гріхах замість команддної роботи, якої чекали виборці. Такі невтішні сьогодні реалії місцевого самоврядування у великих громадах Херсонщини, де жодна політична сила не змогла створити більшості.

Так, у Скадовську міськрада не змогла навіть обрати секретаря й затвердити запропонованих міським головою Олександром Яковлєвим заступників — «спіткнулися» на кандидатурах старост, де бачення очільника категорично не збігалося з позицією окремих депутатів. У Херсонській міськраді місцева партія «Блок Володимира Сальдо» розділилася на дві однойменні фракції через розбіжності поглядів її дев’яти членів, хоча зареєструвати погодилися тільки одну. Така само халепа і в Бериславі, де депутати від партії «Слуга народу» претендують на створення двох фракцій-близнюків, різниця між якими тільки в кількості членів — шість і три.

Громади розчаровані: чекали, що їхні обранці одразу «впряжуться» й наводитимуть лад у містах і селах, а вони за місяць після виборів досі між собою домовитися не спромоглися — де вже там чекати конструктиву. Досить песимістично налаштовані й експерти: вони не виключають, що про стабільну більшість у міськрадах за таких умов і мріяти годі — максимум, розраховувати можна хіба що на ситуативні альянси.

«Те, що нині відбувається в місцевих радах, — наслідок переходу на партійну систему виборів, до якої суспільство ще не встигло адаптуватися. До органів самоврядування прийшли люди з різними, часом полярними, політичними поглядами. Це пояснює і конфлікти, що одразу виникли між окремими групами депутатів. Крім того, триває напружена боротьба за вплив. У тому-таки курортному Скадовську, приміром, вибори голови новоствореної ОТГ виграв Олександр Яковлєв, котрий ішов від «Самопомочі», але його партія в міськраді — в меншості. Я дуже побоююся, що ради в таких випадках повторять долю Каховки, де протистояння між тодішнім градоначальником Андрієм Дяченком та депутатами тривало майже всю минулу каденцію. П’ять років! — видає сумний прогноз глава обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий. — Сподівання тільки на те, що усвідомлення необхідності чимшвидше зверстати бюджети на наступний рік і затвердити їх спонукає власників мандатів до результативної співпраці. Бодай на якийсь термін».

На тлі «управлінського розгардіяшу» в Херсоні, Скадовську та Бериславі зразком для наслідування видається Херсонська обласна рада. Тут більшості також не взяла жодна партія, але депутати зуміли знайти між собою спільну мову, без зайвих дискусій обрали голову, заступників, керівників фракцій і заходилися до розв’язання бюджетних питань. Тож в облради нинішнього складу є чого повчитися колегам. І ось якими думками з цього приводу ділиться з автором цих рядків новий голова Херсонської облради Олександр Самойленко.

— Моя порада депутатам дуже проста. Спробуйте думати не про те, які особисті вигоди отримаєте від причетності до влади, а про те, що зробили і що можете зробити для громади, — каже Олександр Степанович. — А голові Скадовська Олександру Яковлєву під час зустрічі з ним я запропонував: однозначно потрібно насамперед створювати умови, за яких ви й депутати будете чути одне одного.

ГОЛОС УКРАЇНИ, Херсонська область