Херсонська райрада: без приміщення, керівництва, але з Viber-чатом

14 Грудня 2020 08:17

Херсонська райрада досі не зареєстрована як юрособа. Але цей факт аж ніяк не заважає депутатам кулуарно домовлятися про призначення голови та заступника. Кадрові питання на рівні району гальмує політичний процес у міськраді. Тут, як твердять депутати, мер Херсона Ігор Колихаєв хоче дочекатися “кадрової сесії” міської ради, що відбувається в ці хвилини. Після цього, можливо, у райраді відголосують за голову й заступників.

Якби депутати обрали голову, це могло б прискорити юридичне оформлення документів райради. А так є серйозна небезпека, що з нового року без фінансування залишаться комунальні установи новоствореного Херсонського району. Саме до 1 січня новостворена райрада має завершити ліквідацію двох інших районних рад – Олешківської та Білозерської, які зникають внаслідок укрупнення, та взяти на баланс усе їхнє майно.

Райради мали зникнути як проміжна ланка між рівнем ОТГ та областю. Але законотворцям забракло часу та політичної волі, щоб внести відповідні зміни до Конституції. Саме тому райради максимально укрупнювали. Рух ЧЕСНО писав про те, що ці райони доволі часто створювалися всупереч методології Кабміну й не виключено, що в таких випадках керувалися політичними домовленостями.

Херсонська районна рада – орган особливий, адже раніше Херсонського району не існувало. А це означає, що не було ні юридичної особи, ні приміщення, де мала б збиратися райрада.

До складу новоствореного району увійшли колишні Білозерський та Олешківський райони, що зробило Херсонський найбільшим за кількістю населення районом області. І попри те, що це найбільша райрада, яка несе відповідальність перед найбільшою кількістю виборців, цей орган місцевого самоврядування так і не запрацював.

З 27 листопада, коли пройшла перша установча сесія, на якій депутати склали присягу, про діяльність цієї ради нічого не відомо. Ба більше – виявилося, що її досі не існує офіційно: немає реєстраційного запису та печатки. І депутати так і не обрали голову, який міг би зайнятися юридичними питаннями.

На першому засіданні місцеві політики створили тимчасову президію з представників усіх фракцій, яка б мала займатися цими організаційними питаннями, а ця президія, за словами депутатів, створила чат у Viber. Там представники партій обговорюють проєкт регламенту. І на тому, за словами депутатів, що беруть участь у цих процесах, організаційна діяльність припинилася.

Така затримка з кадровими питаннями не випадкова. Тривають перемовини про те, кого обирати головою райради, а хто може стати його заступником. Окрім цього, рада має сформувати профільні комісії (бюджетну, з питань ЖКГ тощо) та обрати їхніх голів.

“Дуже складно йдуть перемовини. Скажу так, немає якоїсь спільної позиції не стільки у депутатів цієї ради, скільки у керівництва партійних міських та обласних організацій. Саме між ними йдуть зараз перемовини щодо обрання голови райради та його заступників і розподілу комісій”, – розповів депутат від ОПЗЖ Юрій Марієв.

Він також уточнив, що беруть у них участь основні партії: ОПЗЖ, “Слуга народу” та “Нам тут жити”.

У цих партій разом є 31 депутат, а для прийняття рішень потрібно 28. Отже, гіпотетично нова більшість вимальовується. Але не все так просто.

“Херсонська райрада стала розмінною монетою у торгах за розподіл посад і сфер впливу у Херсонській міськраді. Ніхто особливо й не приховує, що фракція “Нам тут жити” отримала завдання до 11 грудня – дня проведення “кадрової сесії” Херсонської міськради – блокувати все в нашій районній раді. Йдуть певні торги за комісії в міській раді, і райрада стала заручницею цих торгів”, – розповів один із депутатів, котрий, побоюючись осуду керівництва, попросив не називати його.

Умови цих торгів не відомі навіть депутатам міської ради, до яких ми зверталися. Але не виключено, що посади в керівництві райради міняють на керівні посади у комісіях міськради. І момент голосування у міськраді може бути гарантією того, що політичні сили дотримаються своєї обіцянки під час розгляду кадрових питань у Херсоні, і тоді запустять кадрову роботу в районі.

Як стверджують учасники перемовин, партія мера Херсона Колихаєва “Нам тут жити” вважає, що Херсонську райраду має очолити їхня представниця Валентина Покотилова. Вона має спільні бізнесові інтереси з депутатом міської ради Андрієм Дмитрієвим, який уже декілька років намагається вирішити питання купівлі її нерухомості за кошти міського бюджету. Дмитрієв також має вплив на прийняття рішень у партії.

Сама депутатка Покотилова на прохання Руху ЧЕСНО дати коментар спочатку відповіла, що в неї нарада, а потім перестала відповідати на повідомлення. Наскільки відомо ЧЕСНО, орієнтовно сесію райради мали б призначити на 17 грудня. Але офіційно цю інформацію ніхто не підтверджує.

Несвоєчасне вирішення кадрових питань може мати серйозні наслідки. До 1 січня новостворена рада має завершити ліквідацію двох рад – Олешківської та Білозерської шляхом злиття, а головне – взяти на баланс всю власність цих райрад. А це десятки об’єктів нерухомості та комунальних закладів.

“Тільки у нас у районі залишилося 42 об’єкти нерухомості. Їх усі потрібно буде передати на баланс нової ради і якось фінансувати до того часу, поки їх не передадуть уже на баланс громад. Потрібно буде розподіляти субвенції, працювати над оптимізацією закладів. А це великий шмат роботи й великі гроші”, – розповідає ексголова Олешківської райради Павло Потоцький.

На першій сесії Херсонської райради він повідомив новообраним депутатам, що передає їм усе це господарство та 1,4 млн грн вільних залишків.

“Навіть трохи більше буде. За результатами року щось повернеться від розпорядників. Але цього може не вистачити. Бо невідомо, коли нова рада розпочне з цим усім господарством розбиратися”, – каже Потоцький.

З ним згодна депутатка райради від “Європейської солідарності” Оксана Бузак, яка констатує, що часу в ради майже немає і такі таємні перемовини до добра не доведуть.

“Маємо вже приймати якийсь проєкт бюджету, а в нас немає ще юрособи. Натомість точаться кулуарні перемовини, зміст яких нам не відомий”, – каже вона.

У результаті, якщо таке безвладдя триватиме й надалі, станом на 1 січня 2021 року комунальні установи двох районів можуть залишитися без фінансування. Симптоматично, що, окрім бюджетних установ, майже ніхто не помітить, що зникла одна райрада й створили іншу, яка так і не запрацювала. З цим згодні майже всі наші співрозмовники.

Нагадаємо, що раніше Рух ЧЕСНО писав про новий склад Херсонської міської ради.

ЧЕСНО