Ініціаторами розвитку телемедицини в регіонах виступили обласні державні адміністрації, повідомляє Голос України.

Станом на 7 грудня до телемедичної мережі Херсонської області вже підключився 31 медичний заклад. Перші 150 лікарів пройшли навчання з користування системою телемедицини. У Вінницькій області до мережі під’єдналися 30 ЗОЗ і понад 180 лікарів пройшли навчання.

Координаційним центром з питань впровадження телемедицини у Херсонській області стало КНП “Центральна міська лікарня міста Нова Каховка” Новокаховської міської ради, у Вінницькій – Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова.

Центри координуватимуть процес надання телемедичних консультацій між лікарями первинної ланки та лікарями-спеціалістами. Телемедичні консультування здійснюватимуться за допомогою технічних рішень всеукраїнської телемедичної платформи Medinet.

Під час консультацій лікарі зможуть пересилати у захищеному електронному вигляді інформацію про пацієнта, включаючи дані електрокардіографії, УЗД, рентгенодіагностики, МРТ, що забезпечує ефективну комунікацію сімейного лікаря (терапевта, педіатра) з вузькопрофільним спеціалістом. Як результат, пацієнт оперативно отримає офіційну консультацію профільного лікаря, не залишаючи межі свого населеного пункту.

“Ідея впровадження телемедицини в області обговорювалася вже давно. Але активне поширення COVID-19 в Україні значно прискорило прийняття цього важливого рішення. Особисто я бачу в телемедицині великі перспективи, адже завдяки онлайн-консультаціям якісну медичну допомогу зможе отримати населення навіть найвіддаленіших районів. Крім того, вигоду отримають і спеціалізовані медичні заклади, адже їхні фахівці не витрачатимуть зайві час та ресурси на дорогу”, – зауважив заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Богданович.

Таку ж думку з приводу розвитку телемедицини висловила директор Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Ольга Задорожня.

“Стрімке поширення COVID-19 в Україні примусило нас по-іншому подивитися та оцінити можливості професійної телемедицини. Адже саме зараз у всьому світі за її допомогою надають оперативну медичну допомогу, що істотно знижує ризик інфікування лікарів та пацієнтів. Буквально за три місяці ми розгорнули в області сучасну телемедичну мережу, координувати роботу якої буде найкраща лікарня в регіоні. Ми сподіваємося, що це значно підвищить оперативність надання фахової медичної допомоги та сприятиме зростання якості медичних послуг в області загалом”, – зазначила вона.

Представники обласної влади також повідомили, що телемедичні консультації, які надаватимуть лікарям у координаційних центрах, будуть безплатними.

Для довідки:

Medinet – професійна телемедична мережа України для всіх рівнів медичної допомоги. Вона дає змогу проводити професійні телемедичні консультації між лікарями первинної медичної ланки (терапевтам, сімейним лікарям, педіатрам) та вузькопрофільними лікарями. На сьогодні мережа об’єднує 431 медзаклад та понад 4500 лікарів в Одеській, Харківській, Житомирській, Запорізькій, Херсонській, Вінницькій областях.