Як заощадити на ліках

2 Грудня 2020 13:40

Здоров’я коштує дорого, особливо якщо воно похитнулося. Як зробити так, щоб несподівано не залишити все гроші в аптеці і при цьому не нажити собі ще більших проблем, читайте в нашій статті.

zdorovia.com.ua

zdorovia.com.ua

Не радьтеся з фармацевтами

Що вже приховувати, часто за ліками ми біжимо не до лікаря, а відразу в аптеку. І просимо провізора продати що-небудь “від голови”.

Але завдання продавця в аптеці полягає не в тому, щоб вас вилікувати. А в тому, щоб продати ліки. Працівники аптек знають чимало, але вони не несуть відповідальності за ваше здоров’я і ваше лікування. Тому ніяких “ось ці ліки краще”. Купуйте тільки те, що призначено лікарем.

Попросіть лікаря замінити препарат на дешевий

Хто не радів, виявивши в інтернеті список дешевих варіантів ліки, виписаних лікарем? Якби все було так просто, ми б із задоволенням дали вам список таких препаратів.

Фармацевтичні компанії витрачають шалені гроші на розробку формули, перевірку безпеки та ефективності ліків. Потім отримують патент і 20 років продають препарат самостійно. Через 20 років термін дії патенту закінчується, а інші фармкомпанії починають виробляти аналоги, тобто дженерики. Вони коштують значно дешевше, так як на розробку не потрібно витрачатися.

За ідеєю, дженерики повинні повністю відповідати оригінальному препарату. На практиці все не так райдужно. Різні технології виробництва і очищення призводять до того, що швидкість всмоктування препарату, його концентрація в тканинах організму можуть відрізнятися. Крім того, додаткові компоненти можуть викликати алергічні реакції.

Це не означає, що потрібно відмовлятися від недорогих препаратів. Жарознижуючі, наприклад, добре працюють і в недорогих версіях (парацетамол, німесулід, ібупрофен).

Антисептик хлоргексидин коштує недорого, ефективний і широко застосовується. Дорогі аналоги (наприклад, вологі серветки або маленькі пляшечки із засобами для чистоти рук) програють по всіх фронтах.

Те ж з багатьма препаратами з морською водою від нежиті. Звичайний фізрозчин в пляшках по 200-400 мл коштує набагато дешевше, а склад і дія ті ж.

Попросіть лікаря, щоб вказував основну діючу речовину ліків. Запитайте, чи є можливість замінити його більш дешевим. У доктора вже є свої спостереження, засновані на практичному досвіді. Якщо заміна реальна, лікар порадить потрібний препарат.

Зателефонуйте в аптеки

Коли вам видали листок з приписами, не поспішайте в найближчу аптеку. Краще обдзвонити кілька аптечних мереж і запитати, скільки коштують ліки. Потім вже відправлятися за покупками. Іноді препарати продаються по акції, так що ви можете заощадити кілька десятків гривень.

Не беріть те, що не працює

Багато ліків і БАДи не мають доказів ефективності, і купувати їх – тільки витрачати гроші. Це ще один привід не бігти в аптеку, змітаючи все підряд, а вивчити питання докладніше. Широко відомі препарати, такі як “Арбідол” чи “Оциллококцинум”, знамениті через скандали навколо них, а не завдяки користі.

Не дублюйте препарати

Найчастіше ми лікуємося самостійно від застуди. І нерідко запиваємо головний біль розчинними порошками, які знімають відразу всі симптоми. Коштують вони чимало. Якщо поглянути на склад, то виявиться, що всередині – парацетамол, судинозвужувальний засіб (з цим справляються краплі для носа) і аскорбінова кислота. Окремо ці препарати дешевше, ніж в одному пакеті.

Взагалі, намагайтеся не слухати рекламу. Дорогі ліки часто тому і дорогі, що занадто багато грошей пішло на їх просування.

Не пийте препарати “про всяк випадок”

Реклама говорить, що після прийому антибіотика потрібно купувати пробіотики. По-перше, вони теж відносяться до препаратів з недоведеною ефективністю. По-друге, не факт, що ваше травлення зіпсується після прийому антибіотиків. По-третє, якщо вже й приймати еубіотики, то після курсу антибіотиків (інакше антибактеріальний препарат знищить і корисну флору). Так що спочатку подумайте, чи потрібен вам взагалі пробіотик (або гепатопротектор) або справа вирішиться правильним харчуванням.

Не забувайте про профілактику

Як відомо, найдорожчі захворювання – це ті, які знаходяться в занедбаному стані. Своєчасне обстеження та виявлення проблем врятує ваш гаманець. Думаєте, що аналізи теж дорого коштують? Основні огляди можна пройти абсолютно безкоштовно.

Використовуйте можливості фізіотерапії

Фізіотерапія – це лікування за допомогою природних і фізичних факторів. Чомусь їй не приділяють належної уваги. Але ж процедури недорогі і при цьому допомагають не допускати загострень хронічних захворювань. Так що попросіть направлення на фізлікування, щоб рідше бігати за таблетками.

Завжди повертайте гроші за лікування

У деяких організаціях працюють профспілки, які можуть надавати матеріальну допомогу, якщо вам потрібно лікування. Умови скрізь різні, так що, якщо ви платите членські внески, дізнайтеся, що вам належить.

І подайте заяву на повернення прибуткового податку. Не забудьте взяти в медичній установі довідку про оплату послуг (це не займає багато часу).

Розгляньте можливість операції в іншому місті

Ціни на одну і ту ж послугу можуть значно відрізнятися в залежності від міста та клініки. До такої міри, що різниця покриває витрати на дорогу та проживання. При цьому якість не страждає.

Станьте постійним клієнтом лікаря

Якщо ви відвідуєте платну клініку, ходите до одного і того ж лікаря. Є шанс заощадити на дрібницях. Наприклад, лікар не візьме гроші за повторний прийом, якщо ви просто прийшли повідомити про успішне завершення лікування. Звичайно, це не правило, але все може бути.

Змініть спосіб життя

Лікар перераховує список препаратів, а потім додає: “Смажене не їсти, солоне не їсти, не пити”. Але пацієнт тільки киває головою і пропускає рекомендації гуляти або займатися лікувальною фізкультурою повз вуха. А потім думає, що таблетки-то не допомагають.

Допомагають, але багато захворювань сильно залежать від способу життя. Це захворювання печінки, жовчного міхура, нирок, серця. Досить неправильного обіду, щоб курс дорогих ліків пропав марно. Дієта і режим – це теж спосіб лікування. І їх потрібно неухильно дотримуватися, як схему прийому таблеток. Інакше ви ризикуєте залишати гроші в аптеці без видимого ефекту.