Херсонська обласна ТВК не оголошує результати виборів до обласної ради: причини (відео)

20 листопадаа 2020 09:59

Четвертий тиждень на Херсонщині не можуть встановити підсумки голосування до обласної ради. Суспільне розбиралось у ситуації.

“Наразі не стоїть питання з приводу перерахунку, підрахунку чи щось іншого. Наразі ми оробляєм протоколи, які в нас лишились після вилучення поліцією попереднього складу комісії. Документи, вилучені з Каховської і Бехтерської ТВК. Вони запечатані в пакетах у сейфі. Плануємо на завтра засідання. У який час сказати не можу, де ми будемо скривати пакети, звіряти з протоколами, які є і засвідчені слідчим, і далі комісія буде вирішувати, що ми будемо робити з цими протоколами”.

Так пояснює ситуацію, що склалась у обласній ТВК її нинішній голова Денис Стороженко. І додає, нині вони виконують ухвалу апеляційного суду.

Наталя Погасій, заступниця голови ТВК, яка скала свої повноваження, ситуацію коментує так:

“Обласна ТВК, яка провела вибори і повноваження якої принило ЦВК 12 листопада, почала виконувати рішення 5-го Апеляційного суду. Тобто ми звернули увагу, що були проблеми в Бехтерській ТВК і почали виконувати і виправляти. Затребували документацію. Цього дня, коли документація мала прибути до Херсона, ЦВК припинила наші повноваження”.

Заяви до поліції подавали представники партій “Наш край” та “Партії Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”. Чого вимагали у позові до обласної ТВК, пояснює адвокат політичної партії “Нам тут жити” Вадим Корнелюк.

“Ми не погоджувались з підсумковими протоколами обласної ТВК щодо підрахунку результатів голосування за депутатів обласної ради, бо за нашими спостереженнями, за нашими протоколами ДВК, які нам подали наші спостерігачі, дані відрізнялись від тих, які прийняла до уваги обласна ТВК. 6 листопада обласна ТВК прийняла підсумковий протокол, втім за рішенням суду південно-західного адміністративного апеляційного суд прийняв рішення: “підсумковий протокол Херсонської обласної ТВК скасувати, зобов’язати її прийняти на себе повноваження Бехтерської та Каховської ТВК”.

 

Нині слідчим управлінням поліції розслідується кримінальне провадження, відкрите за фактом фальсифікації підрахунку голосів членами Бехтерської ТВК, говорить речниця нацполіції Тетяна Пшонь:

“У зв’язку з цим центральна виборча комісія переобрала членів даної ТВК. Згідно з вимогами чинного Законодавства, а також з метою забезпечення правопорядку під час роботи новоствореної комісії, на місці продовжують нести службу поліцейські, поки виборча документація не буде здана в архів”.

Нинішній голова обласної ТВК Денис Стороженко говорить, далі події можуть розвиватися так:

“Важко прогнозувати наразі. Варіантів буде 2. Або ми встановимо підсумки по протоколам, або ми здійснемо повторний підрахунок, якщо за це проголосує комісія. Тут іншого не дано. Якщо нас до цього часу не розпустить ЦВК, як попередній склад”.

Ксенія Сіліна, Еріка Авдєєва, Ігор Педченко.

Що відомо

  • у Херсоні і досі невідомі офіційні результати виборів до Херсонської обласної ради.
  • 18 листопада обласна ТВК забрала протоколи із Каховської виборчої комісії, раніше – із Бехтерської.
  • 13 листопада відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого комісія сформувала новий склад Херсонської обласної територіальної виборчої комісії.
  • 12 листопада ЦВК достроково припинила повноваження всього складу Херсонської обласної ТВК.
  • 7 листопада суд визнав недійсним протокол Херсонської обласної ТВК про результати виборів депутатів облради
  • Місцеві вибори в Україні відбулися 25 жовтня.