Херсонський історик Артем Петрик презентував книгу про Литовську республіку

6 листопадаа 2020 14:14

Доцент кафедри філософії та соціально-гуманітарних наук ХДУ, керівник Центру дослідження історії Литви ХДУ, науковий співробітник Інституту історії та археології Балтійського регіону Артем Петрик вважає, що треба дивитися вперед з оптимізмом та здоровим прагматизмом. Адже, коли ставиш перед собою цілі, неодмінно їх досягнеш.

Останні два роки були для науковця результативними у багатьох аспектах. У 2018 році вийшла книга, присвячена історії Литви «Світло та тіні Першої республіки: Литовська держава у 1918-1940 роках», яка пізніше була перевидана. Цей твір пройшов насичений презентаційний шлях як в Україні, так і у Литві.

«Книга також була представлена на щорічному Форумі видавців у Львові (у кооперації та під егідою Інституту культури Литви). Вона стала подією на ХХ ювілейному Вільнюському книжковому ярмарку 2019», – зазначив Артем Петрик.

Крім того, книга була презентована у провідних закладах вищої освіти Литви – Вільнюському університеті, Каунаському  університеті Вітаутаса Великого, Клайпедському університеті, розійшлася по литовських бібліотеках, а також поступила у продаж до книжкових крамниць не лише України, а й Литви, де друге видання «Світла та тіней Першої республіки…» можна легко знайти і сьогодні.

Взимку 2019 року в ході великого презентаційного турне Литвою Артем Миколайович давав публічні лекції з історії україно-литовських стосунків, Української революції 1917-1921 років.

«Навесні 2019 року на особисте запрошення ректора Клайпедського університету та керівництва Інституту історії та археології Балтійського регіону я приєднався до команди науковців цієї поважної установи. Став першим українським вченим у колективі. Являючись науковим співробітником Інституту, наразі координую сферу дослідження історії україно-литовських відносин та займаюся питаннями воєнної історії Литви та інших країн регіону», – розповів Артем Петрик.

У литовських наукових журналах опубліковані дослідження доцента, присвячені відносинам Литви та українського визвольного руху у 1920-1930-х рр.

За останній рік Артем Миколайович неодноразово брав участь у наукових заходах у Литві. «В рамках цих та інших івентів відбулися зустрічі з представниками литовських політичних еліт. У першу чергу, приємно згадати аудієнції у Міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічюса, зустрічі з депутатським корпусом Сейму Литви і з Президентом Литовської Республіки Далєю Грібаускайте», – зазначає Артем Петрик.

За словами історика, завдяки підтримці керівництва ХДУ, вдалося реалізувати важливу віху в розбудові україно-литовського альянсу, в гуманітарній сфері. Восени 2019 року у Херсонському державному університеті було відкрито перший в Україні Центр дослідження історії Литви. Наразі робота Центру відзначена Подякою Президента Литовської Республіки.

 

«Приємно згадати, що за матеріалами моїх досліджень українське телебачення створило першу програму, присвячену боротьбі литовців за свободу («Війна за незалежність Литви 1918-1923», «Канал 24»). Крім того, ми регулярно співпрацюємо і з регіональними засобами масової інформації», – розповів доцент ХДУ.

Попри карантинні складності, нещодавно світ побачила найбільш повна україномовна історія Литви першої половини ХХ ст. «Епоха великих надій: нариси історії міжвоєнної Литви (1918-1940)».

«Книга видана міжнародною спілкою видавництв з України, Польщі, Латвії при всебічній підтримці Клайпедського університету під грифом Інститут історії та археології Балтійського регіону. Видання розраховане на масового читача-любителя історії країн Балтії та Північної Європи. Гаслом книги можна вважати характеристику, яку їй вже встиг дати відомий литовський історик доктор Вітаутас Йокубаускас: «…книга не для того, щоб заснути, а для того, щоб не засинати…», – зазначив науковець.