Найнебезпечніші поєднання корисних продуктів

15 Травня 2019 09:45
Фото: mamo4ki.su

Фото: mamo4ki.su

Збалансоване харчування – це не тільки різноманітна та правильна їжа. Навіть вживаючи найкорисніші продукти можна нашкодити організму, неправильно поєднавши їх між собою. Щоб їжа повністю засвоювалась і не викликала дискомфорту, варто враховувати такий важливий принцип, як сполучуваність продуктів.

Складаючи щоденний раціон потрібно запам’ятати і завжди уникати найшкідливіших поєднань продуктів.

Кондитерські вироби

Цукор розщеплюється швидко, якщо вживати його окремо від усіх продуктів. Якщо солодощі вживаються з іншою їжею, вони надовго залишаються в шлунку, викликаючи бродіння. В результаті може з’явитися печія, кисла відрижка.

Огірок + Помідор

Салат з огірків і помідорів слід з’їдати відразу після приготування, інакше ферменти огірка руйнують вітамін С в томатах.

М’ясо + картопля

Більшість дієтологів вважають це поєднання найбільш небажаним для організму. Ці продукти по-різному перетравлюються і засвоюються, від чого відбувається порушення нормального травлення. Краще їсти разом вуглеводи з білками, тобто м’ясо з кашами або хлібом.

Ідеальний варіант для м’яса – це овочевий салат, заправлений оливковою олією.

Яйця + шинка

Згідно з правилами роздільного харчування, один прийом їжі повинен містити протеїновмісні продукти тільки з однієї групи. Надлишок протеїнів може спричинити вироблення сечової кислоти, а це, в свою чергу, може стати причиною ревматизму або подагри. Тому замість шинки або сиру в омлеті краще використовувати овочі.

Курка + чорнослив

Вони разом можуть викликати процеси бродіння в шлунку. Курка – це тваринні протеїни, а чорнослив – цукровмісний сухофрукт. Цукор перешкоджає перетравленню протеїнів. Тому за один прийом їжі краще не їсти м’ясо і солодкі фрукти.

Молоко + каша

Молоко найкраще пити окремо, адже воно погано поєднується з більшістю продуктів. Якщо в шлунку є ще інша їжа, молоко не дає їй можливості перетравитися. Смачна і корисна альтернатива молоку – йогурти і кефір.

Вино + тістечко

Алкоголь збільшує вироблення інсуліну в організмі. Від вживання разом з вином десерту, цукор дуже швидко перетворитися в жир. Це шкідливо як для фігури, так і для загального тонусу організму. Ідеальним для вина є сири, свіжі овочі або інші продукти з низьким глікемічним індексом.

Білий хліб + варення

Після бутерброда з джемом швидко відчується прилив енергії, який триватиме недовго. Постарайтеся ввести в свій ранковий раціон більше білка і складних вуглеводів – приготуйте кашу або омлет. А білий хліб замініть цільнозерновим.

Фруктовий салат

Фруктовий салат корисний тільки, якщо поєднувати ананас, грейпфрут і ківі з бананами, фініками, родзинками та іншими фруктами, в яких міститься більше кількість цукру. Небажані в фруктовому салаті кавун і диню, оскільки вони дуже швидко перетравлюються. Щоб фруктовий салат дійсно приніс користь, його слід їсти тільки до основної страви, а не після.

Джерело: gazeta.ua