Топ-7 корисних властивостей часнику

3 Травня 2019 13:44
zdorovia.com.ua

zdorovia.com.ua

Часник – один з найдоступніших і корисних натуральних ліків. Якщо у вас немає харчової алергії – обов’язково внесіть його в раціон. Дорослим рекомендується з’їдати по одному зубчику 3 рази в день, а дітям можна давати по чверті зубчики вранці і ввечері. Які проблеми зі здоров’ям вирішить ця корисна рослина?

1. Часник допомагає дітям рости

Вчені виявили, що часник поліпшує розвиток травної системи і допомагає дитині рости і набирати вагу ще в утробі матері. Ця властивість особливо корисна, якщо малюк розвивається повільно. У разі великого плоду при вагітності від частого вживання часнику краще відмовитися.

2. Часник зміцнює імунітет

Імуностимулюючі, противірусні і протиракові властивості часнику сьогодні активно вивчаються, але ще в 19 столітті Луї Пастер довів, що ця рослина знищує хвороботворні бактерії – кишкову паличку, сальмонелу, золотистий стафілокок і грибок Candida. На даний момент не доведено, чи може лікування часником перемогти грип, але він напевно знизить ризик його ускладнень, викликаних бактеріальними інфекціями.

3. Часник для профілактики захворювань щитовидної залози

Хімічний склад часнику багатий мікроелементами, в числі яких – йод, який регулює обмін речовин і запобігає хворобам щитовидної залози. Нагадаємо, що йод корисний не всім людям з проблемною щитовидкою: при гіпертиреозі він протипоказаний. Сумніваєтеся, чи стане в нагоді вам часник? Проконсультуйтеся з ендокринологом.

4. Часник проти кровоточивості ясен

Нестача вітаміну C – одна з головних причин кровоточивості ясен, а оскільки аскорбінова кислота швидко виводиться з організму, необхідно регулярно заповнювати її втрату. Налягайте на часник: в 100 г цього продукту міститься 52% добової норми вітаміну C. Звичайно, вам не потрібно з’їдати дві великих головки часнику за день, але якщо поєднувати його з іншими вітаміновмісними овочами і фруктами, ефект буде приголомшливий.

5. Часник – засіб для потенції

Поліпшити потенцію чоловіків може не тільки віагра, але і правильне харчування. У часнику міститься селен – мікроелемент, велика частина якого концентрується в яєчках і насіннєвих канатиках. Недолік селену безпосередньо позначається на статевій функції, тому часник повинен міцно зміцнитися в чоловічому раціоні.

6. Часник бореться з шкідливим холестерином

Часник знижує рівень шкідливого холестерину і є відмінним профілактичним засобом від атеросклерозу і артеріальної гіпертензії. Напруга стінок кровоносних судин зменшується, кровообіг нормалізується, кров’яний тиск знижується, і внутрішні органи отримують достатньо кисню без зайвого навантаження на серце. Хочете стати довгожителем? Частіше їжте часник.

Цікавий факт: Часник змінює хімічний склад, якщо його розчавити. Компоненти зруйнованих вакуолей і цитоплазми змішуються, і утворюється аллицин – з’єднання з сильною бактерицидною і протигрибковою дією. Найчастіше тисніть часник!

7. Часник проти цукрового діабету

Часник регулює рівень інсуліну в крові і покращує еластичність судин, які страждають через стрибки цукру і перепади кров’яного тиску. Його вживання може стати хорошим рішенням для лікування цукрового діабету, однак будь-які зміни в раціоні потрібно обговорювати з лікарем.