Кип’ятити повторно або навіть підігрівати кип’ячену один раз воду не тільки шкідливо, але й небезпечно. Водопровідна вода містить багато домішок — від солей до мінералів. Коли вони нагріваються, їхній хімічний склад змінюється. І ці змінені речовини потрапляють в організм, пише Рівне Вечірнє.
Прокип’ятивши воду один раз, ви отримуєте гарантію, що позбавили її від мікробів. Але виконавши цю процедуру з однією і тією ж водою двічі (або більше), ви лише сприяєте руйнуванню корисних речовин, що містяться у воді, і перетворенню їх у небезпечні леткі сполуки.
Чим частіше ви кип’ятите одну й ту ж воду, тим небезпечнішою для здоров’я вона стає. У такій воді утворюються шкідливі речовини, як то: миш’як, фториди, нітрати.
Миш’як. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, найбільший ризик для здоров’я представляє саме ця речовина. Миш’як додають у водопровідну воду, щоб убити в ній небажані мікроорганізми. Звичайно, щоб убити людину миш’яком з повторно прокип’яченої води, потрібні роки, але справа в тому, що все це має накопичувальний ефект. А наслідки можуть бути плачевні: периферична нейропатія, ураження шкірного покриву, розлади в роботі шлунково-кишкового тракту, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, порушення роботи нирок, онкологія.
Фтор. При кип’ятінні частина сполук фтору, які містяться у воді, перетворюється на фториди. Згідно з даними досліджень, які проводять гарвардські професори протягом декількох десятків років, фториди надають негативний неврологічний ефект і навіть можуть стати причиною відставання в розумовому розвитку дітей. Також він збільшує ризик виникнення безпліддя у жінок.
Нітрати. При кип’ятінні нітрати перетворюються в нітрозаміни, а ці речовини вже мають безпосереднє відношення до канцерогенів. Недооцінювати наслідки не можна: рак кишечнику, стравоходу, підшлункової залози, сечостатевої системи та лейкемія.