10 порад, як зробити їжу смачнішою

3 Квітня 2019 09:03

Навіть якщо до аса кулінарної справи вам ще далеко, завжди є можливість зробити їжу смачнішою. Як? Читайте в нашому огляді.

zdorovia.com.ua

zdorovia.com.ua

Згідно багатьом дослідженням, всі ми харчуємося досить стандартним набором продуктів, готуючи з них швидкі і нехитрі страви. Але давайте вже розбавимо цю гастрономічну рутину, зробивши страви смачнішими.

Сьогодні ми підготували для вас 10 нескладних правил, дотримуючись яких ви зможете швидко покращити смак їжі, не закінчуючи курсів шеф-кухарів. Адже навіть звичайна трапеза – це не просто процес поглинання їжі, але ще і задоволення, яке нам дарують навіть найнезначніші дрібниці.

1. Гаряча сковорода – запорука успіху

Незалежно від того, що ви смажите, використовуєте ви при цьому масло чи ні, порада одна – ретельно нагрійте сковороду, перш ніж викласти на неї овочі, м’ясо або рибу. Завдяки цій пораді ви якраз і досягнете заповітної золотистої скоринки, а самі шматочки не розваляться.

2. Додавайте цукор

Безумовно, зловживати цією порадою не варто, особливо якщо ви стежите за фігурою, але для особливих випадків цей секрет може стати в нагоді. Додайте трохи цукру в овочі або злегка присипте ним м’ясо, і смак вашої страви стане більш насиченим.

3. Використовуйте соєвий соус і анчоуси

Якщо ви хочете урізноманітнити свій раціон, надавши тушкованим овочам або овочевим соусам особливої пікантності, просто додайте трохи соєвого соусу або дуже дрібно нарізаних анчоусів. Обидва ці продукти підсилюють смакові відчуття за рахунок збільшення чутливості рецепторів, але при цьому не сильно впливають на калорійність.

4. Купуйте натуральні продукти

В даному випадку ми, можливо, і маємо справу з ефектом плацебо, але якщо блюдо приготовлено з корисних і екологічно чистих продуктів, нам воно здається смачнішим. Підійдіть до закупівлі продуктів особливо ретельно і побачите, як цінність приготованого блюда зросте.

5. Зробіть їжу привабливішою зовні

Чи замислювалися ви коли-небудь, чому ми, сервіруючи святковий стіл, красиво викладаємо салати і закуски, прикрашаємо кожну страву оливками, шматочками лимона або зеленню, але ніколи не робимо того ж, накриваючи домашній обід або вечерю? А між тим естетичне сприйняття безпосередньо пов’язано з смаковими, і якщо блюдо нас приваблює зовні, то і його смак буде нам здаватися більш привабливим.

6. Правильна посуд

Ще одним естетичним аспектом нашого застілля є використовувана посуд. Вважається, що білий колір – це найвдаліший варіант для правильного сприйняття їжі. Але недавно вчені довели, що мають значення і розмір тарілки. Використовуйте компактну посуд з досить важкого скла або фарфору. Невеликий діаметр тарілки допоможе контролювати розмір порцій, а її вага буде створювати відчуття важливої і особливої трапези.

7. Комфортна температура їжі

Ви навряд чи зможете насолодитися супом, який обпалює язик, а остиглий плов, найімовірніше, здасться більш жирним і прісним, ніж він є насправді. Саме тому намагайтеся їсти страви комфортної для вас температури, щоб по-справжньому отримати задоволення від їжі і розкуштувати всю гаму смаків.

8. Додавайте спеції і свіжі трави

Самий елементарний спосіб зробити будь-яку страву смачніше – додавання в нього різних спецій і зелені. З ними навіть банальна яєчня стане ароматною, а отже, наш мозок буде сприймати її як більш смачну, даючи можливість насолодитися кожним шматочком сповна.

9. Приємна атмосфера

Атмосфера безпосередньо впливає на наше сприйняття їжі, саме тому при оформленні ресторанів цьому приділяється особлива і дуже пильна увага. Ми вже говорили про сервіровку і посуд, але спробуйте поставити на стіл свічки, включити приємну музику і навіть нехитре блюдо здасться вам справжнім кулінарним шедевром.

10. Їжте повільно

Ретельне пережовування їжі не тільки сприяє кращому травленню і контролювання апетиту, але і допомагає смаковим рецепторам вловити всі відтінки смаку. А це означає, що їжа нам починає здаватися більш привабливою. Отримуйте задоволення від кожного шматочка, смакуйте його.